IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ведомствените болници и спешните центрове ще поръчват лекарства централизирано

Досега те бяха изключени от новата електронна система за търгове за медикаменти

16:04 | 28.06.16 г.
Ведомствените болници и спешните центрове ще поръчват лекарства централизирано

Ведомствените болници към Министерския съвет и министерствата на отбраната, вътрешните работи, правосъдието и транспорта, всички центрове за спешна медицинска помощ на територията на страната и държавните психиатрични болници също ще се включат в електронната система за централизираните търгове за лекарства.

Това става ясно от проект за промени в постановлението на Министерския съвет, с което беше създадена системата, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

„Включването на тези лечебни заведения като възложители по централизираното договаряне ще доведе до икономии на време, административен и финансов ресурс, както и до намаляване на цените на лекарствените продукти, закупувани от тях“, посочва се в мотивите на здравния министър д-р Петър Москов, който предлага промените.

Припомняме, че през миналата година здравният министър реши да въведе специална електронна система за доставките на лекарства в болниците, за да се пресекат злоупотреби с цените и да се постигнат по-големи икономии. Той обоснова решението си с данни, според които 90 процента от лекарствата в болниците се доставят от четири големи фирми при наличие на 200 регистрирани фирми, които могат да осъществяват търговия с медикаменти.

Министърът смята, че с централизираните покупки на лекарства се окрупняват поръчките на болници и така може да се търси отстъпка от цената за количество. При децентрализираните доставки редовно се отчитаха случаи на злоупотреби, както и завишаване на цените за по-малки и отдалечени болници. Нерядко се стигаше и до липса на определени лекарства в не толкова атрактивните лечебни заведения.

Нарушенията в поръчките за лекарства бяха констатирани и от Центъра за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, който направи специален анализ на търговете на лечебните заведения през последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още