IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

59 висши чиновници не са подали имотни декларации

Част от тях са членове на ръководни органи на политически партии, има и магистрати

13:14 | 21.06.16 г.
59 висши чиновници не са подали имотни декларации

59 лица, заемащи висши ръководни длъжности, не са подали годишни имотни декларации за притежаваното от тях имущество. Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред БНР по повод днешното представяне на данни за годишните декларации на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

По данни на Сметната палата броят на декларациите за тази година е около 7 хиляди, като 59 лица не са подали декларации. От тях 26 са лица - членове на ръководни и контролни органи на политически партии, 14 са съдии, 7 са прокурори, останалите са от други категории задължени лица.

Сметната палата е длъжна да уведоми изпълнителния директор на Националната агенция за приходите и ръководителя на ДАНС. Това са институциите, които ще направят проверки дали има някаква причина те да не подадат документите. Санкциите се налагат от приходната агенция, обясни председателят на одитора.

„Аз лично нямам обяснение за това, защото законът е категоричен, че всяко лице, заемащо висша държавна длъжност, трябва да оповести своето имуществено и финансово състояние. Той е задължен да бъде открит и прозрачен към българските граждани“, каза Цветков.

Цветан Цветков обясни, че шест месеца ще са необходими на Сметната палата, за да провери подадените декларации и да определи дали има несъответствие между написаното там и реално притежаваното имущество.

В края на септември или началото на октомври съвместно с Националната агенция за приходите Сметната палата ще представи резултатите от финансовите одити на общините, анонсира Цветков.

Лице, задължено по закона, което не подаде декларация в законоустановения срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 1500 лв. При повторно нарушение глобата е в размер от 2500 до 5000 лв., уточняват от Сметната палата.

Достъпът до публикуваните имуществените декларации е осигурен чрез „Регистър на лица, заемащи висши държавни длъжности” на сайта на Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още