IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобрен е проект за почистване на 5 км от река Искър за 1,5 млн. лева

Почистването на речните корита в София върви по план, уверяват от Столична община

15:42 | 20.06.16 г. 2
Одобрен е проект за почистване на 5 км от река Искър за 1,5 млн. лева

Междуведомствена комисия е одобрила първия етап от почистването на река Искър. Одобреният проект е за почистване на 5 км от реката на обща стойност 1,5 млн. лева. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на почистването на река Владайска, предава агенция "Фокус".

Фандъкова посочи, че одобреният проект е за участъка от летището до Чепинско шосе. Кметът допълни, че река Искър планово не е почиствана от много години, като се изключи аварийното почистване от миналата година.

Подадени са документи за участъка от Панчарево до летището, като в момента се избира изпълнител, както и за още 10 км от река Искър в очакване междуведомствената комисия да одобри и този проект.

Столична община е заделила 1,2 млн. лева за почистване на 35 км речни корита през тази година, като 24 км вече са почистени, стана ясно още от думите на кмета.

"Работим в две посоки, от една страна подготовка за реакция при кризи и от друга страна превенция", посочи кметът. Фандъкова допълни, че два пъти в годината специална междуведомствена комисия прави огледи на всички реки на територията на София и изработва програма за тяхното почистване.

Почистването на речни корита трае през целия сезон, като там, където се налага, се чисти аварийно, посочи още градоначалникът. По думите й е необходимо речните корита да се поддържат непрекъснато. Районните кметове имат задача да наблюдават непрекъснато реките и язовирите, особено при прогноза за по-обилни дъждове.

Зам.-кметът на София Мария Бояджийска обясни, че под постоянно наблюдение са всички водостоци на Околовръстен път, тъй като там се вливат отоците от Южната дъга и на практика опасността от заливане на Околовръстния път винаги е много голяма. По думите й почистването на речните корита в София върви по план. "Почистени са основните речни корита, които преминават през центъра на града, Перловска, Слатинска река, приключваме почистването на Владайска река", посочи зам.-кметът.

"Важно е да се знае, че се работи по всички малки реки, които са в крайните квартали, като Витоша, Панчарево, Нови Искър", подчерта Мария Бояджийска. "Предстои да започне почистването на реките в район "Банкя", реките Банинска, Иванянска, които са под постоянно наблюдение, особено в участъците, в които има опасност от заливане на къщи", обясни тя и уточни, че се планира изграждане на някои допълнителни съоръжения и укрепване на диги по река Лесновска.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vaskodd
преди 8 години
Аз и за половината ще се навия да ги изчистя тия 5 км, и пак ще остане предоволно... Фандъка и компания пак ще гушат здраво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Чудех се къде ще потънат парите от увеличението на билетчето, а то веднага са им намерили приложение... Иначе е добър договорът - 300лв на метър при положение, че е чистена миналата година. Добър, но не и за столичани, от чиито данъци ще крадат. Ще ви дам жокер: Няма смисъл до чепинско шосе. там бай ***, па и някои други елементи изхвърлят гуми в реката. И да го почистите след седмица ще е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още