IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 юни

07:48 | 17.06.16 г.
Преглед на печата за 17 юни

Единадесет кандидата искат да строят метродепото в "Земляне"
в. Капитал Daily

Общо единадесет са кандидатите, които участват в търга за проектиране и строителство на метродепо "Земляне" в кв."Красно село", което ще обслужва третия лъч на подземната железница. Стойността на поръчката е 58 млн. лева без ДДС, осигурени по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020. Шест от подалите оферти са обединения, пет са самостоятелни компании, като само две от тях няма да ползват изпълнител, съобщи специализираният сайт infrastructure.bg.

"Кристална вода" и "Водстрой 98" ще рекултивират старото сметище в Кърджали
в. Капитал Daily

Обединение "Арма инженеринг" е сключило договор с община Кърджали за рекултивация на старото сметище в града, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Стойността му е 1.118 млн. лв., или 12 хил. лв. под прогнозната цена на общината. В обединението влизат "Водстрой 98", която се свързваше с депутата Делян Пеевски, но собствеността й в момента преминава към групата на "Хидрострой" на варненския бизнесмен и бивш пътен шеф Велико Желев, като и "Кристална вода".

Омбудсманът иска ревизия на топлофикациите заради такса "юрисконсулт"
в. Сега

Националният омбудсман Мая Манолова поиска финансова ревизия на топлофикациите заради милионите левове възнаграждения, получени при дела срещу длъжници. "Ще изпратя искане до енергийния министър Теменужка Петкова да разпореди финансова ревизия в "Топлофикация-София", обяви Манолова по БНР. И добави, че ще настоява да получи отговор на въпросите какво се случва с юрисконсултски възнаграждения, колко пъти дружеството ги събира, как ги осчетоводява и за какво ги харчи.

Манолова повдигна проблема още в началото на мандата си преди няколко месеца. Още тогава тя директно обвини топлофикационните дружества, че се обогатяват с милиони по хилядите дела, които водят срещу длъжниците. Според обществения защитник такса "юрисконсулт" води до трупане на печалба за непредоставена услуга на гърба на обикновените граждани. За едно обикновено заявление до съда се начисляват до 300 лв. и така дълговете набъбват допълнително.

Половината ни учители излизат в пенсия до 3 г.
в. Сега

Близо 55% от учителите ни ще излязат в пенсия в следващите три години. Ако заплатите не се повишат драстично, отливът от професията ще продължи и системата ще изпадне в сериозна криза. За това алармираха от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" вчера в позиция относно новия колективен трудов договор в средното образование. Той трябва да се подпише тази седмица между профсъюзи, работодатели и МОН, но засега от просветното министерство отказват да разкрият детайлите по него.

На този фон в неделя просветният министър Меглена Кунева се кани да "повдигне духа" на учителите на грандиозно мероприятие в "Арена Армеец". За него все повече е ясно, че ще бъде предимно шоу въпреки заявките, че трябва да представи фундаменталните промени, задействани с новия училищен закон.

Такса от 3 лв. за преминаване през паркинг на Златни пясъци
в. Новинар

Паркингите в курорта Златни пясъци се оказаха платени дори за преминаващите транзит през тях. Сигнал за такъв случай подаде шофьор, който влязъл на паркинг само за да направи маневра за броени секунди, а на изхода му връчили касов бон и дължима сума, съобщи Petel.bg.

„На 15 юни около 20 часа посетих паркинга на хотел на к.к. Златни пясъци. Още с влизането си на територията на паркинга поисках веднага да го напусна, но служителите ми обясниха, че трябва да заплатя такса от 3 лева, независимо че не съм използвал техните услуги. Престоят ми на паркинга заедно с обясненията им са само 47 секунди, което е ясно видимо в касовия бон, който прилагам", обясни потърпевшият. Той подчерта, че автомобилът му не е бил паркиран.

Три фирми за масло отнесоха 430 000 лв. глоба
в. Новинар

Производители на краве масло отнесоха глоба от общо 430 000 лв., защото не са обозначили на опаковките на продуктите си, че в тях има немлечни мазнини и вода, съобщиха от комисията за защита на конкуренцията.  Нарушенията са от страна на „Милтекс КК" ЕООД, „Хранинвест" ЕООД и „Профи милк" ЕООД. Наложени са им имуществени санкции в размер на 2 процента от нетните приходи от продажби за предходната финансова година. Така всяка от компаниите ще трябва да плати съответно 127 240 лв., 189 700 лв. и 113 400 лв.

В проучването по безспорен начин се е установило, че всяко от трите дружества предлага на пазара продукт „краве масло", в съдържанието на което има немлечни мазнини, като това не е отбелязано върху опаковката на продукта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още