IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и БСП вкараха в партийна битка Програмата за селските райони

И двете партии цитират едно и също писмо на Еврокомисията, но го тълкуват по различен начин

10:14 | 15.06.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия няма да разплати на България 1,1 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г., твърди от два дни БСП. Министерството на земеделието категорично отрича това и настоява, че средствата, които са разплатени по проекти за 2015 г., вече са възстановени от Брюксел.

След пресконференции и обвинения от двете страни днес споровете между управляващите и социалистите продължават.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова показа в сутрешния блок на bTV документ от ЕК и заяви, че сумата е спряна заради грешки в обществените поръчки, незаконосъобразни разходи и твърде късно конструиране на сертифициращия орган (който заверява след одит направените разплащания към проекти – бел. ред.).

„Правителството е поканено на 12 октомври на двустранна среща в Брюксел, на която да бъде оценена сериозността на нарушението и ефекта от него върху бюджета на ЕС”, каза тя. Според нея на тази среща ще стане ясно колко от тези пари все пак ще стигнат до България. 

„Тези пари няма да бъдат върнати от Европа на България. Те ще се поемат от националния бюджет, в бюджета няма предвиден такъв разход, той ще бъде покрит от нов заем”, твърди Нинова.

Нищо от това не е вярно, извън едно писмо от ЕК, заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред "Нова телевизия". „Само че трябва да ползваме минимална експертиза дори, за да можем да четем писмата. Този 1,1 млрд. близо е разплатен и възстановен“, настоява тя.

„Средствата – 522 млн. евро, са разплатени през 2015 година от Държавен фонд „Земеделие“. И те са ни възстановени от Европа, тъй като тези средства са европейски“, каза министърът.

Тя допълни, че остава значително по-малка сума за уравняване. По думите й не само няма спряна програма, но и разплащанията към фермерите продължават, включително по новата ПРСР. Но не било изключено да бъдат направени корекции, ако бъдат открити грешки. Ако са открити под 2% грешки, не се налагат финансови корекции, заяви Танева.

На въпрос дали Корнелия Нинова лъже Танева казва: „Категорично лъже извън съществуването на това писмо“.

Пред bTV зам.-министърът на земеделието Васил Грудев заяви, че сертифициращият орган е направил проверка на 1200 транзакции на Държавен фонд „Земеделие”, а ЕК счита, че трябва да са повече.

Средствата по ПРСР от 2015 г. са възстановени, но все още Европейската комисия не е приела доклада на сертифициращия орган и е изискала допълнителни проверки и документи, уточни по-късно Танева в парламента, където продължиха споровете по програмата между ГЕРБ и БСП, предаде БТА. 

БСП пък показаха в пленарна зала писмото от Еврокомисията и прочетоха декларация, в която пак заявиха, че въпросните 1,1 млрд. лв. няма да бъдат възстановени в националния бюджет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
Писмото го има в сайта афера. На чист английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Някога въобще ще разберем коя от двете да ги наречем дами казва истината и коя лъже Двете излагат коренно противоположни твърдения Едната че всичко е наред и няма финансови корекции по тази програма и другата че има финансови корекции за около 1 милиард лв и тези пари няма да бъдат платени безвъзмездно от Европа и ще се наложи да бъдат платени от бюджета което си е чиста загуба Аз силно се съмнявам че някога ще разберем истината Както много често се е случвало до сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още