IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 15 юни

07:45 | 15.06.16 г.
Преглед на печата за 15 юни

Последната пречка пред сделката за БТК отпадна
в. Капитал Daily

Прехвърлянето на контрола над БТК на люксембургската Viva Telecom е на път да бъде финализирано. Едно от условията беше получаването на съгласието на облигационерите на компанията, като от компанията съобщиха, че са получили над 87% одобрение, а от агента им, който е в ролята и на продавач - VTB Capital, заявиха, че това и полученото одобрение от българския и от европейския антимонополен регулатор ще позволи да се приключи в най-скоро време сделката за InterV Investment.

Съдът върна делото срещу депутат от БСП заради процесуални нарушения
в. Капитал Daily

Софийски градски съд е върнал на прокуратурата обвинителния акт срещу депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова. Прокуратурата ѝ повдигна обвинения през март във връзка с неизгодни договори, сключвани от името на Селскостопанската академия (ССА) по времето, когато Бъчварова е председател. Накратко, констатациите на съда за изключително тежки нарушения, като например - прокурорът по делото безкритично е копирал текста от експертизите, без да посочва, че ги цитира.

Лондон може да отказва социални помощи на европейци, реши съдът на ЕС
в. Капитал Daily

Великобритания може да отказва някои социални помощи на граждани на страни от ЕС, ако те нямат право на пребиваване в страната, реши Съдът на Европейския съюз.

И прокуратурата поиска отмяна на поскъпването на винетката
в. Сега

Поскъпването на винетките от 1 януари може да бъде обявено за незаконно. "На заседание на Върховния административен съд (ВАС) по дело срещу увеличението на пътните такси прокуратурата обяви, че жалбата ни е основателна, и настоя постановлението на правителството за въвеждането на по-високите такси да се отмени", съобщи вчера пред в. "Сега" Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи.

С въпросното постановление бе променена тарифата за винетките, като годишните стикери за леките коли поскъпнаха от 67 на 97 лв. Центърът за законодателни оценки обжалва този акт, защото промените са направени потайно, без обосновка и без обществено обсъждане. "Това е съществено нарушение на закона, затова ние настояваме, че правителственото решение е незаконно. Центърът атакува и поскъпването на винетките за тежките превозни средства.

Делата срещу скъпия билет са без движение заради неплатени такси
в. Сега

Делата срещу скъпото билетче в София са оставени без движение, защото не са платени държавните такси. Това съобщиха вчера от Административния съд в София. От множеството жалби са образувани две дела. Едното от тях е по жалба на жена срещу решение 269 от 2016 г. на Столичния общински съвет. С него бе одобрена икономическата рамка, с която Центърът за градска мобилност мотивира искането си за по-скъп билет. По другото дело са обединени жалбите на над 40 физически и юридически лица срещу решение 270 на СОС, с което беше одобрена новата цена.

Държавната такса е 10 лв. за физически лица и 50 - за юридически. Всички ищци са уведомени, че трябва да платят, за да тръгнат пак делата. По второто дело има и едно искане за предварително спиране на поскъпването на билета, но и то не е гледано по същата причина. Въпреки че поскъпването е факт от 1 юни, съдът може да реши да спре действието на решението на СОС, докато не се произнесе по основния спор - незаконосъобразност на увеличаването на билета.

Цената на бензина замръзва за лятото
в. Новинар

Джобовете ни няма да изтънеят, ако решим да пътуваме с автомобил до морето това лято. Цената на бензина у нас няма да се промени в близките един-два месеца, прогнозира за "Новинар" шефът на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

Той обясни, че се очаква и цените на нефта да се задържат около 50 долара за барел, което ще остави стабилни и стойностите на крайните горива. "У нас доставчиците държат най-ниските крайни цени", изтъкна Кънев. Според него тенденцията да останем на дъното на класацията в ЕС по скъпи горива ще се запази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още