IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в България през април отбелязва нулев растеж

Това все пак е подобрение, след като миналия месец производството отбеляза спад от 0,7%

18:02 | 14.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Растежът на промишленото производство в България на месечна маза през април остава нулев, като това все пак е подобрение, след като миналия месец то отбеляза спад от 0,7%. Това сочат последнните данни на европейската статистическа служба Евростат, представени във вторник.

На годишна показателят бележи растеж от 2,5% със съвсем незначителен спад спрямо 2,6% през март.

Календарно и сезонно коригираният индекс на производителността е достигнал 112,3 пункта, което също се задърна стабилно ниво спрямо предишния месец, когато бе 112,4 пункта. Коригиран само календарно, индексът достига 109,9 пункта спрямо 112,4 пункта през март.

Промишленото производство в еврозоната се е увеличило с 1,1 на сто през април, което засилва надеждите за региона след два поредни месеца на спад.

Евростат отбелязва, че основната причина за увеличението е по-голямото производство на скъпи стоки като кухненско оборудване или мебели, капиталови стоки и недълготрайни потребителски стоки.

Това е добра новина за икономиката, която проявява признаци на забавяне след силно начало на годината. Скокът на месечна основа е предшестван от спад от 0,7% през март и 1,2 на сто през февруари.

Очевидно това подхранва надеждите за растеж, посочва Хауард Арчър от IHS Global Insight, цитиран от БТА.

Общото мнение бе, че производството ще се забави през второто тримесечие, така че това дава надежда, че растежът е сравнително устойчив, допълва той.

В целия Европейски съюз промишленото производство на месечна основа е нараснало с 1,3 на сто, посочва Евростат на сайта си.

На годишна основа промишленото производство в еврозоната се е увеличило с 2 процента, а в целия ЕС с 2,5 процента.

Най-голям спад спрямо март има в Хърватия (-2,8 на сто), Литва (-2,7 на сто) и Латвия (-2 на сто), а най-силно покачване - в Ирландия (+6,7 на сто), Португалия (+6,4 на сто), Естония (+5,9 на сто) и Унгария (+5,4 на сто).

Най-голям годишен растеж на производството през март се наблюдава в Словакия (+7,2 на сто), Полша (+5,9 на сто), Словения (+ 5,3 на сто), Унгария (5,2 на сто) и Хърватия (5 на сто), а по спад водят Малта (-3,6 на сто), Люксембург (-2,5 на сто), Литва (-1,3 на сто) и Латвия (-0,5 на сто).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още