Замразеният хляб е алтернатива на химията, заяви пред "Нова телевизия" Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.
Повод за коментара са данни от годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН, според които около 22% от хляба в България се прави от вносни хлебопекарни смеси. Ползват се и малко количество замразени заготовки, около 0,002%, заяви един от авторите на доклада - доц. Огнян Боюклиев.
Замразяването е алтернатива на химията, която иначе трябва да бъде вложена. Ползват се съвременните технологии, а изпичането става в „топла точка“, поясни Кукушева.
С такива замразени продукти работят някои търговски вериги и квартални пекарни, уточни тя.
Рецептурата за този хляб е брашно, мая, вода, щипка сол и следва замразяването. Качествата на хляба не се понижават по никакъв начин, твърди Кукушева.
Тя настоя, че нямаме внос на замразени хлебчета. Заготовките били замразена или охладена мая. „Всички пшенични хлябове се произвеждат единствено от българска суровина”, настоя тя.
За хляба с лимец Марияна Кукушева заяви, че, за да втаса, трябва да му се добави и бяло брашно.
"Не е коректно, ако пекарната не го изпише на етикета и ако е така, имаме измама с храни", заяви тя.