IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драганов: Не може да сравняваме нашите плажове с гръцките

Много е важно какви приходи получаваме от плажовете си, смята експертът

09:34 | 08.06.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Не може да бъде направено сравнение дали нашите плажове са по-чисти от гръцките. От една страна, поради дължината на морската граница на Гърция и тази на България, както и поради характера на туризма. Това казва в интервю за в. Стандарт" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Поводът е изказването на министъра на туризма Николина Ангелкова в понеделник, че родното море е по-чисто от гръцкото, а по нашите курорти се предлагат повече услуги. Според нея у нас се плаща за чадъри и шезлонги, но пък при съседите ни няма водно спасяване и медицинско обслужване, а изискванията за почистването не са толкова високи, както в България. Заради строгия контрол морската вода у нас била по-чиста от гръцката.

Драганов посочва разликите, като напомня, че в Гърция цялата крайбрежна зона принадлежи на министерство на отбраната, а не се концесионира както в България.

„Заведенията, които са на тази територия, е възможно да имат това, което ние у нас наричаме "тротоарно право" - място, на което те са разгърнали определена бройка чадъри и шезлонги. Това, което се изисква от ползващите ги летовници е същото, което се изисква от тези, които се разхождат по "Витошка" в София. Щом седнете в кафене, което е платило тротоарно право, да консумирате нещо. От тази гледна точка е неправилно да търсим сравнение към това, което е в Гърция и Хърватия”, обясни Драганов.

По отношение на Италия и Испания ние сме много по-близко, тъй като там също като у нас има организирана спасителна служба по крайбрежието и концесии на плажната ивица.

Българските плажове са празни през по-голямата част от годината - от октомври до май на такива големи плажове като Слънчев бряг няма никой. От цялата ни 420-километрова черноморска граница, ние имаме около 10%, или 45 км плажна зона, каза още експертът. Другата разлика е, че в Гърция няма такива големи конгломерации като Слънчев бряг, Албена, Златни пясъци, където има концентрация на туристи за кратък период от време.

„Когато отидем в центъра на една такава плажна зона във върха на сезона през август, ще видим десетки хиляди туристи, струпване на техника и съоръжения - джетове, моторни лодки, хеликоптери и др. В този вид плажуване е необходима значителна и различна организация спрямо съседна Гърция”, казва той.

Тази година у нас ще обслужим 1,3 млн. българи и чужденци от май до октомври, каза още той. По думите му това е голяма отговорност, която изисква друг вид организация, която беше създадена и ще действа и през 2016 г. Тя до голяма степен опазва живота и здравето на летовниците.

„Ако всички тези хора плажуват по гръцката система, ние ще имаме стотици повече удавяния и жертви. От тази гледна точка трябва да гледаме на нещата не като просто сравнение "платено-безплатно", "обслужено-необслужено", допълва Драганов.

Става въпрос на първо място за опазване на живота и здравето на туристите на територията на страната и на публично-държавната собственост, наречена черноморско крайбрежие, и в частност тези плажове, които се намират на него. На второ място какви са приходите, които България като държава получава от тази своя собственост.

„Ако обърнем внимание на тези две неща - сигурността и какъв доход получаваме, ще сме една от най-добре организираните държави по отношение на използването на черноморското крайбрежие”, смята Румен Драганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 8 години
Няма място за сравнение. Нашите коаки нямат никаква ст-ст за нормална почивка, а само за алкохолни и секс турове.За мръсотията и липсата на хигиена у нас не мо се говори, защото последният път свърших в инфекциозна болница заради ... неизмита салата според докторката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Ако това ви успокоява и в гърция си нарязах крака на счупена бутилка , набарах *** морска вода. Нямам хотел, просто факти. Проблемът едва ли е гърлежите, а по-скоро в сърбежите. Уникална селяния със сръбско по сред нощ. Едвам се разбрахме да не викаме куките. Добре е да не се ходи "на близо", а поне на разстояние колкото до нашето море за да има спокойствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Разликата е само една - мутренските структури, начело с политици и министри - перящи мръсни пари през туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Клиентите знаят най-добре дали е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
rrado
преди 8 години
Като ви е скъп чадъра, ходете в Гърция.Иначе положението тук е гадно. Фасове, тарбички и пликчета, счупени бутилки, костилки о праскови и *** от диня на фона на контраста на зоната на 50-те лева, в която можеш да си поръчаш кафе и кола за по 5 лева, 1/2 вода за 3 и сладолед за 7 и пак да си гасиш фаса в пясъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
абсолютно е прав. Просто няма как да се сравняват. А тая oвцa дето е обяснила как нашето море било по-чисто от гръцкото, мога да и продам нафтова пушка на добра цена. Просто няма как да сравняваш средиземно с черно море, както и 3000 км ивица + острови с 450 км ивица. Ние ако не направим този вид "индустриален" туризъм, приходите ни ще са на 0. Просто трябва да се направи както трябва. И няма що да се лъжем, просто природата е била много по-щедра откъм море в Гърция и Хърватска отколкото у нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
FNM
преди 8 години
Тоят нещо май се е пообъркал с броя на летните туристи (1,3 млн.). Поне по статистика, включително и независима от летищата във Варна и Бургас доста повече от 1,3 туристи идват през лятото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 5
Стефчо
преди 8 години
Когато отидем в центъра на една такава плажна зона във върха на сезона през август, ще видим десетки хиляди туристи, струпване на техника и съоръжения - джетове, моторни лодки, хеликоптери и др. В този вид плажуване е необходима значителна и различна организация спрямо съседна Гърция, казва той.Тоя "специалист" може ли да обясни защо едно легло в комплексите вече струва по-малко от шезлонг и чадър на плажа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още