IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството на плодове и зеленчуци у нас расте през 2015 г.

Обраните череши се увеличават с 48%, а бобовите култури - с 278%

16:36 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Производството на плодове и зеленчуци в България расте през 2015 година, показват окончателните данни на отдел „Агростатистика“ към агроминистерството.

В земеделските стопанства са произведени 213 хил. тона плодове, или с 26,1% повече в сравнение с 2014 г. Прибрана е реколтата от 35,6 хил. хектара овощни градини.

Произведени са 58,4 хил. тона ябълки, 49,4 хил. тона череши, 36,2 хил. тона сливи и джанки, 35,3 хил. тона праскови и нектарини, 14,2 хил. тона кайсии и зарзали и 6,8 хил. тона малини.

Производството на череши се увеличава с 48%, а на сливи – с почти 47%.

Реколтираните площи през 2015 при кайсиите достигат 2,5 хил. хектара, като увеличението спрямо 2014 година е с 43%.

При сливите и джанките е прибрана продукция от 6,8 хил. хектара, или увеличението е 40%, и при черешите – от 8,1 хил. хектара, или с 29% повече. 

Ябълки са прибрани 4,8 хил. хектара градини, праскови и нектарини – 3,7 хил. хектара и с малини 1,5 хил хектара.

Най-голямо е увеличението на средните добиви през 2015 при малините – със 17% и при черешите – с 15%.

Овощните градини, които все още не дават плод, са 15 хил. хектара. От тях най-голям е делът на орехите – 47,2%, следвани от лешниците – 14,6%, и черешите – 12,7%.

От създадените през стопанската 2014/2015 година нови насаждения 58% са от черупкови видове, 29% са костилкови, а семковите заемат едва 2%.

От произведените плодове – реколта'2015, са реализирани 97%. За търговската мрежа са насочени 51%, за преработвателната промишленост – 34% от плодовете, а 5% са за собствена консумация.

Напоявани са 45% от овощните градини, като 42% от тях чрез инсталации за капково напояване, а 31% – гравитачно.

Най-голям е делът на напояваните площи с череши, ябълки, орехи и сливи.

Предпочитаната обработка на почвената повърхност е изораване или окопаване, приложена при 75% от площите с овощни насаждения. Химическо премахване на тревата почти не се прилага.

Производство на зеленчуци

Окончателните данни показват, че през стопанската 2015 г. в земеделските стопанства използваните площи за зеленчукопроизводство са над 46 хил. хектара.

Реколта е прибрана от 43,9 хил. хектара – с 46% повече от 2014 година. Най-големи са площите с картофи – 11 017 хектара, пипер – 3 681 хектара и зрял фасул – 3 314 хектара. Оранжериите са с площ 968 хектара и са използвани 1,3 пъти за производство на зеленчуци.

Продукцията е увеличена със 17% спрямо предходната година и достига 613,4 хил. тона.

Оранжерийното производство е 97,2 хил. тона.

Най-голямо увеличение на производството спрямо 2014 година се наблюдава при бобовите култури – 278%. Причината е промяната при директните плащания, която стимулира производството на протеинови култури.

Увеличение има и при производството на дини – 78% и на пипер – 36%.

Производството на картофи е над 164 хил. тона, домати – над 121 хил. тона, краставици и корнишони – над 50 хил. тона.

Произведени са 2 520 тона култивирани гъби.

Най-голямо увеличение на средните добиви се наблюдава при дините с 59%, при картофите – с 15% и при ягодите – с 6%.

Според данни от годишния доклад да Института за икономически изследвания при БАН средногодишно в България се произвеждат за консумация на човек едва 7% от ябълките, 22% от доматите, 33% от месото и 44% от млякото (през 2007-2013 г.). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още