Всички български производители на продукти със защитено географско указание за произход могат да кандидатстват в промоционалните програми на Европейската комисия (ЕК). Това каза в Горна Оряховица министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА.
Тя призова производителите да се възползват от увеличения със 111 млн. евро бюджет на програмите, за да се позиционират на европейските пазари.
В Горна Оряховица министър Танева участва в откриването на Празника на горнооряховския суджук, който се организира за десети пореден път.
Тя припомни, че деликатесът е първият български продукт със защитено географско указание, вписано в европейския регистър, и само четири фирми от региона имат право да го произвеждат.
Горнооряховският суджук е първият български продукт, получил международна награда през 1861 г. в Италия, а писмените документи за приготвянето му датират от XVI век.
Следващите вписани продукти са българското розово масло, както и четири храни със специфичен местен характер. В момента е в процедура вписването на говеждата пастърма и пчелния мед, уточни министърът.
Такъв тип храни са приоритетни при участие в промоционалните програми на ЕК. Вписването им означава гаранция за традиция и качество, позната в съответния регион в продължение на векове, каза още Танева.