IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 юни

08:10 | 04.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 4 юни

Строителният залез на Пеевски

в. Капитал Daily

Сливанията и придобиванията в строителния сектор не се срещат често. Затова новината, че "Хидрострой" - една от мащабните ВиК и пътни компании в България, купува друг строителен гигант - "Водстрой 98", логично предизвика интерес и на практика може да се нарече най-голямата сделка за бранша. Ако това беше чисто корпоративно сливане, то щеше да е сравнително лесно - измервате обема на печалбите, приходите и поръчките на двете компании и преценявате какъв ще е резултатът от него.

Но в този сектор, с компания като "Водстрой 98", корпоративното винаги е на заден план, зад политическото. Защото човекът, който винаги е седял в сянката й, без да е директно свързан - Делян Пеевски, я превърна не просто във фирма, а в разпределителна кутия - за обществени поръчки, политическо влияние и много, много пари.

Ето защо продажбата на "Водстрой 98" в комбинация със смени по върховете на друг лидер в сектора - "ПСТ груп", са интересни повече политически, отколкото корпоративно. Теорията е, че те са индикация за слизането от сцената на държавните поръчки в строителството на "успелия млад мъж", който в един момент дирижираше почти целия сектор.

Дивидентна смелост

в. Капитал Daily

В годината на голямата течаща проверка на качеството на активите в банковата система логичното очакване е всяка банка да иска да трупа максимално буфери, в случай че резултатите покажат изненади. Затова и генерираната миналата година печалба от 900 млн. лв. изглеждаше като добра опция за капитализиране, което допълнително да подсили показателите на сектора.

Над половината от тази сума обаче ще напусне системата под формата на дивиденти. Засега още много от банките не са провели общите си събрания, но дори и само гласуваните от двете най-големи на пазара - Уникредит Булбанк и ДСК, вече правят внушителните 466 млн. лв. Решението може да се разглежда и като демонстрация на увереност в собствените сили, защото и двете банки всъщност увеличават разпределяните към собствениците си средства, а сумата доближава гласуваните миналата година 479 млн. лв., които обаче бяха дадени от шест банки.

Всеки трети седмокласник има двойка по математика

в. Сега

Близо 34% двойки по математика на задължителния модул и почти 18% слаби оценки по български език и литература. Това е стряскащата равносметка от тазгодишното национално външно оценяване след седми клас. То показва безпрецедентен срив в знанията на младежите за последните 7 г. Слабото представяне е факт въпреки понижението на скалата за оценяване с 2 т. в сравнение с 2015 г. Никой от просветното министерство не се ангажира да назове причините.

Едно от малкото положителни неща в тазгодишното национално външно оценяване е, че около 5% повече младежи са се явили и на втория модул за разлика от м.г., когато решилите да се пробват на него намаляваха.

Страсбург подлага България на критично изпитание

в. Сега

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) праща в средата на идната седмица двама наблюдатели, от чиито изводи ще зависи дали да поднови наблюдението си над България заради дефекти в нейната демокрация. Досега никоя европейска държава не е стигала до такова публично унижение. България се избави от мониторинга в Съвета на Европа в началото на 2000 г., но поради многото забележки към нея влезе в постмониторигова процедура. Оттогава е в "диалог" с ПАСЕ, който може или да бъде прекратен, или да прерасне в ново пълномащабно наблюдение. В момента освен България в постмониторингов диалог са още три държави - Македония, Турция и Черна тора.

Корнелия кани Първанов и Волен за общ фронт срещу ГЕРБ

в. Стандарт

БСП прави общ фронт срещу ГЕРБ. Соцлидерът Корнелия Нинова изпълни обещанието си и покани шефовете на другите парламентарно представени партии, които не участват в управлението, за да обсъди с тях възможността за съвместни опозиционни действия.

"Офертата" включва и подкрепа за отделни законодателни и политически инициативи. Писмата са изпратени до АБВ, ДПС, "Атака" и независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев. Макар и да не членуват в парламентарни групи, Енчев и Кадиев са лидери на партии -"Българска пролет" и "Нормална държава".

С половин милион укрепват сеизмично "Св. София"

в. Новинар

Един от големите символи на столицата – храмът „Света София”, ще бъде укрепен сеизмично до есента така, че да издържа на най-високата степен на земетресения, каквито е имало в района на столицата – до 7 по Рихтер. Това съобщи зам.-кметът по културата д-р Тодор Чобанов. Светинята на столицата, която е една от най-старите сгради у нас, е строена преди 15 века от византийския император Юстиниян Велики.

Изпълнението на проекта ще започне в следващите дни. Тогава от външната страна на северната и южната фасада на храма, но под земята, ще бъдат инсталирани специални съоръжения – тип „шайби”, чиято задача ще е при евентуален трус да обират сеизмичните вълни и да не им позволяват да достигат опасно до сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още