IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И бащите да бъдат защитени от уволнение, предвижда законопроект на БСП

Предложения за промени в Кодекса на труда целят социална защита по аналогия на тази при майките

16:42 | 01.06.16 г. 2
И бащите да бъдат защитени от уволнение, предвижда законопроект на БСП

Бащите на деца до тригодишна възраст и съпрузите на бременни жени да получат социална защита срещу уволнение по аналогия на майките и бременните жени. Това предвижда проект за промени в Кодекса на труда, внесен за обсъждане в Народното събрание от "БСП Лява България".

Тази защита е алтернативна по отношение на майката и се прилага в случаите, когато тя не получава доходи до три годишна възраст на детето, посочва се в мотивите на вносителите от левицата.

Предлагат се и промени, които осигуряват закрила и за мъжете, които не са биологични бащи на детето, но живеят на съпружески начала с майка на дете до тригодишна възраст и полагат грижи за него в общо домакинство, ако майката не работи.

Според вносителите така ще се осигури пълна социална защита на младите семейства по отношение на трудовите им права, както и спокойствие и финансова сигурност на българските семейства в най-ранния период от отглеждането на децата.

В мотивите за изменението се посочва, че България е в тежка демографска криза, а държавата няма концепция за справяне с този проблем. Според БСП той може да бъде решен единствено с насърчаване на раждаемостта в страната. Първа стъпка в това отношение е прилагането на мерки за повече социална защита на семействата с малки деца у нас. Така младите хора ще бъдат насърчени да създават семейства и да планират раждането на деца.

Социалната защита на бащата е от изключително значение, тъй като в повечето български семейства бащата е основният фактор, който осигурява финансова стабилност при отглеждането на деца, пише още в проекта на вносителите. Рискът от уволнението му в периода до навършване на тригодишна възраст на децата предизвиква несигурност в българските семейства и това ги демотивира да създават ново поколение.

Наред с финансовата нестабилност в страната това е един от факторите да расте броят на семействата само с едно дете и раждаемостта като цяло да бъде ниска, допълва се в мотивите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
GiRo
преди 8 години
А бабите и дядовците? Тях няма ли да ги защитим? После и родата до девето коляно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още