IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС отхвърли искането на БСП за сваляне на санкции срещу Москва

Опитът на левицата да позволи на депутати от Руската дума, които присъстват в забранителния списък на ЕС, да посещават страната ни, не успя

15:10 | 01.06.16 г.
НС отхвърли искането на БСП за сваляне на санкции срещу Москва

Мнозинството в парламента отказа да одобри предложението на БСП Народното събрание да натовари премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов да представят пред Европейския съвет и пред Съвета по външни работи на ЕС предложение за изваждане на всички парламентаристи от европейските санкционни списъци и договаряне на реципрочно действие от руска страна.

Зад това проекторешение на левицата застанаха 49 депутати от БСП, АБВ и "Атака".

Опитът на БСП да свали санкциите срещу Русия и да позволи на депутати от Руската дума, които присъстват в забранителния списък на ЕС, да посещават страната ни, не успя.

Според БСП е нужно да се насърчи междупарламентарният диалог и сътрудничество между Европейския съюз и Руската федерация.

Червените депутати внесоха искането си още през декември 2015 г., след като парламентът отхвърли искането им за преразглеждане на евросанкциите срещу Москва.

От БСП мотивираха инициативата си с нарастването на терористичните заплахи за ЕС от страна на "Ислямска държава" и дестабилизиращият ефект за България и Евросъюза на силния имигрантски поток, провокиран от продължаващия военен конфликт в Сирия и действията на терористичната организация.

Според социалиста Таско Ерменков само една глобална коалиция може да реши проблема с бежанците, там където той възниква. Съпартиецът му Валери Жаблянов допълни, че българската общественост е против изострянето на отношенията ни с Русия и то още от началото на налагането на санкциите.

Георги Кючуков от АБВ настоя, че ембаргото не допринася с нищо за разрешаване на конфликта между ЕС и Русия, а той може да се реши само с диалог. "След като единственото разумно средство е диалогът, най – нелогичното е хората, които могат да го осъществят, да бъдат спирани“, застана зад искането на БСП той.

Доскорошният лидер на левицата Михаил Миков също обяви, че самото решение за тези санкции е било грешка и днес все повече хора по света го разбират. "Това решение в ръцете на изпълнителната власт е подтискане на парламентаризма. Изпълнителните власти контактуват, а в същото време по отношение на представителите на народа, на парламентаристите е наложена такава забрана, което е абсурдно“, каза той.

Кристиян Вигенин разкритикува депутатите от десните партии, че не участват в дебата.

"Ако Ангела Меркел днес следобед каже, че се върви към такова решение, веднага ще го подкрепите, но сега мълчите, защото големият началник не е казал на по-малкия какво да прави“, обвини той.

По думите му в забранителния списък са около 20 водещи руски парламентаристи, които имат отношение към международните контакти.

"Нашето предложение е още от декември, сега сме вече 1 юни. То и тогава беше актуално, а днес още повече, защото предстои изцяло ЕС да вземе решение дали икономическите санкции ще останат в сила. Редица лидери вече изказаха, че този път не могат да бъдат удължавани автоматично и че те не постигат политическата цел, заради която бяха въведени“, мотивира се още Вигенин.

Единствено Джема Грозданова от ГЕРБ защити позицията на мнозинството. "Вярно е, че предстои дебат за санкциите, но нито една държава досега не е наложила вето върху тях, а в крайна сметка ЕС върви в обща външна политика и политика за сигурност и въпросът днес е дали ще поставим тази политика пред националната“, коментира тя.

Въпреки критиките на социалистите, Грозданова настоя, че макар и да има забранителен списък, междупарламентарният диалог не е нарушен.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още