IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И НЗОК не знае дали новите онкокомитети ще са достатъчни

Няма да има отпаднали лечебни заведения за обслужване на онкоболни, уверяват от Касата

10:00 | 21.05.16 г.
И НЗОК не знае дали новите онкокомитети ще са достатъчни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) не е сигурна дали новите 24 - 25 онкологични комисии, които ще бъдат създадени, ще бъдат достатъчни за обслужването на онкоболните пациенти, съобщават от Центъра за защита на правата ва здравеопазването.

Центърът информира, че се състояла среща между експерти от Българския лекарски съюз и Здравната каса заради новите правила за работа на лекарите.

От Касата смятат, че няма да има отпаднали лечебни заведения за обслужване на онкоболни. В същото време обаче има опасения, че може да се манипулира насочването на пациентите за продължаване на лечението им в едни или други лечебни заведения.

Припомняме, че от април влязоха в сила нови правила за лечение на онкологично болни пациенти. Болниците са задължени да осигурят комплексно лечение, т.е. да гарантират пълния лечебен цикъл на пациентите, за да не се стига до обикаляне на болници.

Това означава, че освен скъпоплатената от Здравната каса химиотерапия, лечебните заведения трябва да предлагат и лъчелечение, както и да разполагат с отделение по нуклеарна медицина. Това породи опасения и сред пациентски организации, че достъпът до лечение ще бъде ограничен.

Болниците, които не могат да осигурят комплексно лечение, могат да сключват договор с други лечебни заведения, които могат да осигурят комплексно лечение на пациентите.

НЗОК вече плаща и дейността на онкокомитетите, които назначават лечението. Тези комитети се предвижда отново да продължат да обслужват по няколко болници, но специалистите, които участват в тях, трябва да отговарят на по-стриктни критерии. Така броят на онкокомитетите се намалява, защото не всички болници ще могат да си позволят да сформират такива. Тези, които не могат, ще могат да сключват договор с други лечебни заведения, които разполагат с онкокомитет.

Онкокомитетите ще изработват цялостен план за лечение на пациентите. В тях трябва да участват хирург, лъчетерапевт, химиотерапевт, диагностиг, патолог и други специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още