IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,5 млн. хектара са заявени за подпомагане в кампанията за директни плащания

Заявления за субсидиите до момента са подали 111 хил. земеделски стопани

14:40 | 20.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

3,5 млн. хектара са заявени към момента за подпомагане в кампанията за директни плащания. Това са 97% от всички заявени площи от Кампания 2015,  съобщи по време на парламентарния контрол министърът на земеделието Десислава Танева.

Депутатът от БСП Светла Бъчварова заяви, че кампанията е започнала в по-голямата част от страната с 10 – 15 дни закъснение заради проблеми с компютрите в областните земеделски служби.

Танева припомни, че срокът на кампанията е удължен до 31 май. Тя коментира, че това е станало по настояване на браншовите организации, след разрешение на Европейската комисия. 

Темпът, с който върви кампанията, показва, че няма проблем тя да приключи в срок, особено след удължаването му. За подпомагането кандидатстват 111 хил. земеделски стопани, каза министърът.

Всяка година има проблеми с кампанията. Повечето стопани трябва да отидат втори път в администрацията, за да приключат с подаването на заявлението, изтъкна Светла Бъчварова.

Министърът потвърди, че отворени са останали 20 хил. заявления, като основните проблеми са при фермери, които изпълняват ароекологични мерки и ползватели на пасища. Проблемът със затревените площи дойде, тъй като бяха направени изменения в законодателството, с цел затревените площи да се ползват от собственици на животни, припомни Десислава Танева.

В хода на кампания 2016 няма да бъде подпомогнат и един декар земя, ако не са платени т. нар. "бели петна" (непотърсени от собствениците земи), декларира тя.

Танева съобщи още, че предстои да бъде направена втората ваксинация срещу заболяването по животните заразен нодуларен дерматит. До края на юни ще бъдат доставени последните 100 хил. дози ваксини, които ще бъдат приложени на едрите преживни животни в южните части на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още