IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: АБВ и БСП трябва да издигнат обща кандидатура за президент

Бившият социален министър прогнозира, че няма да има предсрочни избори, но ГЕРБ трябва да промени поведението си

09:18 | 20.05.16 г. 4
Калфин: АБВ и БСП трябва да издигнат обща кандидатура за президент

АБВ и БСП трябва да намерят начин да издигнат обща кандидатура за президент. Това коментира бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on AIR.

„Ще имаме шанс, ако двете партии се консолидират и има убедителни кандидатури. Нямаше никакъв диалог с БСП, когато Михаил Миков беше лидер на партията. Лошото е, че левицата загуби страшно много от този подход. Дано БСП си дава сметка, че тази политика не е добра“, коментира той.

Калфин подчерта, че решението на АБВ да напусне управлението е било партийно, а не лично негово. Той каза още, че е напуснал парламента по собствено желание.

"АБВ е сравнително малка и доста консолидирана партия. Има очаквания за сближаване с БСП, особено след избора на новия им лидер. За съжаление, не можах да чуя много нови нюанси от БСП след напускането на управлението от страна на АБВ", каза още бившият социален министър.

Ивайло Калфин прогнозира, че ако има съгласие между АБВ и БСП, най-вероятно президентската кандидатура, която ще подкрепят, няма да е от нито една от двете партии.

„Левицата има реални шансове да представи алтернатива на тези избори. Съмнявам се, че мога да бъда обединител на лявото, най-вече заради БСП. С мен отдавна няма разговори по тази тема. Водят се принципни разговори с ляво-центристки групи“, коментира той.

Калфин посочи, че няма вътрешна битка между него и Георги Първанов. "Ако АБВ иска да участва самостоятелно, ще изберем фигура и ще участваме. Но ние искаме да говорим с други партии. Аз съм привърженик на парламентарна република, докато Първанов е за президентска. Определено президентът трябва да има повече права - да не пада толкова лесно ветото, което налага, да може да инициира референдуми", обясни той.

Бившият социален министър прогнозира, че ще бъдат избегнати предсрочни парламентарни избори, но за тази цел ГЕРБ трябва да промени поведението си. "Ако искаш да имаш партньори, ти слагаш текстовете на масата и тогава ги внасяш за гласуване", посочи той.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 8 години
АБВ-то социолозите му дават около 2 % подкрепа , не им се получи с ГЕРБ сега с резкия завой към БСП дали ще стане ? п.п.Много приличат на ДСБ - от лаф го докарват , ама са гола вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Те не го пускат в селото, той за поповата къща пита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
balarev
преди 8 години
Този мазен *** продължава да си мисли че някой се интересува от скромната му личност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
superexpert
преди 8 години
Общият кандидат да Бъда- АЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още