IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Тези, които ни спряха за Шенген, се чувстват конфузно

Премиерът очаква "ново решение" по Механизма за сътрудничество и проверка през лятото на 2017 г.

11:45 | 13.05.16 г. 3
Борисов: Тези, които ни спряха за Шенген, се чувстват конфузно

Последните събития показват, че България е много по-подготвена за Шенгенското пространство, отколкото някои от сегашните членове на зоната, каза премиерът Бойко Борисов в пленарната зала на Народното събрание.

„Тези, които ни спряха, сега се чувстват конфузно“, коментира той в отговор на въпрос, свързан с Механизма за проверка и сътрудничество и обвързването му с членството на България в Шенген, зададен от депутатите от БДЦ Румен Йончев и Явор Хайтов.

Борисов посочи още, че този механизъм на наблюдение не трябва да се приема с обида, защото имаме какво да свършим по отношение на реформите в съдебната система, борбата с корупция и престъпността. „Първо да си свършим нашата работа и оценката идва“, категоричен беше Борисов.

Премиерът уточни, че приема мониторинговия механизъм на Европейската комисия повече като механизъм за сътрудничество, защото след докладите по него в съдебната система са били направени много промени, сред които например е разделянето на Висшия съдебен съвет, но има нужда от още много законодателни промени.

По отношение на премахването на Механизма за проверка и сътрудничество Борисов припомни, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е посочил, че в рамките на мандата на тази Комисия наблюдението трябва да отпадне.

В тази връзка Борисов призова държавата „да не бъде тласната в хаос, без парламент“, за да бъдат приети нужните реформи.

Според него до лятото на 2017 година може да има ново решение на Брюксел относно наблюдението на съдебната система в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Леле - не думай!!! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
uspechvde@gmail.com
преди 8 години
И на мене ми става конфузно, когато премиер министъра, слънцето, Господ здраве да му дава, се появи някъде и каже нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Конфузно е. Че не ви разгониха фамилията досега. *** с ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още