IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи в ЕС подписахме с Турция протокол за реадмисия на мигранти

Документът гарантира ефективно противодействие на нелегалната миграция според Румяна Бъчварова

17:25 | 05.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Министрите на вътрешните работи на България и Турция подписаха Протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Турция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица, съобщават от пресцентъра на МВР.

България е първата държава членка на ЕС, с която Турция подписва такъв документ, посочи министър Ефкан Ала.

Румяна Бъчварова изрази увереност, че документът ще даде реални резултати, които са в интерес и за двете страни – практическа рамка и детайлно разработени процедури. По думите й подписването на днешния протокол за реадмисия е събитие от изключително голямо значение за двустранните отношения. 

Документът показва, че България и Турция имат воля за общи мерки в отговор на миграционната криза и убеденост, че резултатите няма да се забавят. Той ще е ясен сигнал и за желаещите да преминат нелегално нашите граници, както и за трафикантите, заяви Бъчварова. По думите й това споразумение установява съвременни механизми за още по-ефективно противодействие на нелегалната миграция и дава възможност за гарантиране на по-висока степен на сигурност и спокойствие на гражданите на двете държави.

Българският вътрешен министър припомни предприетите през последните месеци стъпки - подписването на Споразумението за тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество ГКПП "Капитан Андреево" между България, Гърция и Турция.

Според Бъчварова създаването му е още една възможност за обмен на информация в реално време на полицейските и митническите органи с оглед постигане на адекватна и навременна реакция по противодействие на незаконната имиграция и на контрабандата. Тя акцентира и върху подписаното споразумение и осъществено оперативно взаимодействие между българската гранична полиция и турската брегова охрана.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още