IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необучен персонал работи с машини за преработка на дървесина

Две агенции провериха 40 предприятия на територията на цялата страна

13:28 | 05.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Необучен персонал работи с машини в предприятията за преработка на дървесина. Техниката в този сектор спада към съоръженията с повишена опасност. Проблемът е установен при съвместна акция между Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

Проверени са 40 предприятия в дървопреработвателната промишленост в периода между 19 и 21 април на територията на цялата страна, съобщи ДАМТН.

В посетените предприятия от ДАМТН са проверени общо 51  съоръжения с повишена опасност и 79 машини, пуснати в действие.

53 машини са с установени несъответствия  по време на проверката, от  тях 20 са били без нанесена  маркировка за съответствие СЕ и 24 са нямали инструкция за експлоатация на български език.

Издадени са 13 заповеди за спиране от експлоатация на съоръжения с повишена опасност, дадени са и седем предписания. Спрени са две  съоръжения. Ще бъдат съставени 17  акта за административно нарушение.

Заключенията от проверката са, че основните нарушения са липса на регистрация на съоръженията и липса на правоспособен персонал.

Дървообработващите машини трябва да се пускат в действие, придружени с превод на оригиналната инструкция за експлоатация на български език. Предвид рисковете, работниците трябва добре да познават инструкциите за безопасна работа, дадени от производителя. По такъв начин ще се намали рискът от наранявания и неволни злополуки, припомня Агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още