IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 април

07:45 | 28.04.16 г.
Преглед на печата за 28 април

България изостава още в догонването на страните от ЕС
в. Капитал Daily

България не само не успява да настигне старите държави-членки на ЕС по ключови показатели, но дори изостава в догонването им. Това се вижда от тазгодишното издание на "Индекс на настигането". Той се изготвя за пета поредна година от институт "Отворено общество" сред 35 държави-членки и кандидати за ЕС и следи 47 индикатора, групирани в 4 категории - икономика, качество на живот, управление и демокрация.

В общото класиране за 2015 г. България вече изостава от Румъния и се нарежда на последно място в Европейския съюз. След нас са единствено държавите от Западните Балкани и Турция. Влошаване има при категориите "демокрация" и "управление". В първия случай причината е сривът на страната в класациите за медийна свобода, а във втория – на корупцията и върховенството на закона. При "икономика" и "качество на живот" се запазва нивото от предходната година.

"Т-Маркет" иска да купи 12 магазина на Penny
в. Капитал Daily

Компанията собственик на веригата хипермаркети "Т-Маркет" - "Максима България", иска да придобие още 12 магазина в страната, с което се очаква да порасне до над 60 обекта. Разрастването трябва да стане с придобиването на част от досегашните обекти на германската верига Penny и нейното имотно дружество "Рила проект". Компанията е подала искане за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и се очаква до седмица регулаторът да се произнесе по сделката. Засега и от двете компании отказаха коментар. Вероятно обектите ще бъдат продадени като част от голямата вълна имотни сделки на "Рила проект".

Ако сделката стане, по брой магазини "Т-Маркет" ще състезава за третото място с "Кауфланд", която в момента имат 55 обекта, но пък е лидер по оборот. На първо и второ място са съответно "Билла България" със 102 магазина и "Лидл" със 79. С решението си от есента да се изтегли от България Penny предложи на пазара 49 магазина, като 9 купи "Билла", която е част от същата група - REWE. Цена на сделката все още е рано да се коментира, но 9-те магазина, поети от "Билла", бяха с оценка 32 млн. лв.

Шеф в ДАНС карал сътрудник да изнудва фирми
в. Сега

Антикорупционното звено на прокуратурата внесе обвинителен акт в Софийския градски съд срещу Мирослав М. - началник-отдел в дирекция "Финансова сигурност" на ДАНС, съобщи пресцентърът й. Агентът карал бивш доброволен сътрудник да иска пари от хора и фирми под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС. По този начин разгласил държавна тайна от 11 секретни документа.

Агентът се срещал с бившия доброволен сътрудник в софийски офис, където му възлагал да събира още информация за разработвани от ДАНС хора и фирми, както и да ги убеждава сами да предлагат помощи за ДАНС, които уж щели да се използват за гориво и консумативи.

Референдумът се промуши през вътрешната комисия
в. Сега

Парламентарната вътрешна комисия подкрепи провеждането на референдум по всичките 6 въпроса на "Шоуто на Слави", въпреки че МВР даде отрицателно становище по последното от питанията - дали областните и районните директори на МВР да се избират мажоритарно в два тура. Комисията, чийто шеф е Цветан Цветанов, е водеща именно по него.

За организиране на допитването без каквато и да е редакция на въпросите се обявиха ГЕРБ, РБ, АБВ и ББЦ, а от БСП гласуваха с "въздържал се". Зам. вътрешният министър Красимир Ципов обясни на депутатите, че никъде в ЕС няма практика шефовете на областни и районни полицейски управления да се избират пряко от народа.

ЕС прави регистър на хора с офшорки
в. Стандарт

Действителните собственици на фирми в офшорни зони ще бъдат вкарани в регистър. За това са се договорили министрите на финансите на страните от ЕС на заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се проведе преди дни в Амстердам. Това се прави заради "Панама гейт" и излязлата информация за известни хора от целия свят с офшорни компании.

Във връзка с документите от Панама, на заседанието на ЕКОФИН Европейската комисия е представила инициативи за борба срещу прането на пари и укриването на данъци. Министрите на финансите са се присъединили към инициативата на Г-5 за създаване на регистър на действителните собственици на компании и за провеждането на пилотен проект за автоматичен обмен на информация за действителните собственици на фирми в офшорни зони.

София дава 2482 спирки на концесия за 15 години
в. Новинар

Столичната община подновява опитите си да обнови визията на всички спирки на градския транспорт. В общинската комисия по архитектура без разгледан доклад за отдаването на концесия за 15 години на 2482 спирки. В замяна на инвестицията си частните фирми, които ще ги изградят и стопанисват, ще получат правото да разположат търговски обекти в тях и да поставят рекламни елементи.

В края на 2014 г. кметът Йорданка Фандъкова направи предложение за това, като изтъкна, че предимството на този вариант е, че в модернизацията на спирките ще се инвестират частни средства, а публичните могат да бъдат насочени за други важни мерки. След това бе изготвена и документацията, но до гласуване в общинския съвет и обявяването на конкурс така и не се стигна.

Бизнесът с ментета върти $461 милиарда
в. Новинар

Сенчестият бизнес на ментета и фалшиви стоки е набъбнал в световната индустрия до стойност около 461 милиарда долара, сочи нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Търговията на фалшификати съставлява 2,5 процента от световната търговия през 2013 г., което е сериозно увеличение в сравнение с 2008 г., когато е била 1,9 на сто. Според данни от митниците, където се изземат ментета, най-засегнатите марки от фалшификатите са Rolex, Nike, Ray Ban и Louis Vuitton.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още