IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът си запазва правото да наложи вето върху Изборния кодекс

За това намекна Росен Плевнелиев, като каза, че държавният глава е длъжен да дава пример за спазването на законите

20:48 | 26.04.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Росен Плевнелиев и австрийският президент Хайнц Фишер. <em>Снимка: Прессекретариат на президента</em></p>

Росен Плевнелиев и австрийският президент Хайнц Фишер. Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Росен Плевнелиев намекна, че може да наложи вето върху Изборния кодекс.

От Австрия, където е на работно посещение, държавният глава коментира, че очаква постигнатото днес на срещата на лидерите на парламентарно представените политически партии „да намери своята реализация“.

„Днес видяхме в Народно събрание ярка демонстрация, че с диалог и с отстъпки от политическите партии може да се върви напред, включително по такива трудни теми като Изборния кодекс“, заяви президентът, цитиран от неговия прессекретариат.



„Запазвам своето право да видя конкретните формулировки по всеки един от въпросите, по всеки един от текстовете, за да мога след това да кажа своята крайна дума“, отбеляза Плевнелиев.

„Ако се стигне до ситуация, при която идеята, която чухме всички ние, да се наложи забрана за провеждане на референдум и национални избори по едно и също време отпадне, тогава обаче остава в сила това, че законите в държавата важат за всички, включително и за президента“, коментира още той.

„Т.е. дори и в Изборния кодекс да се каже, че отпада такава забрана за провеждане в един и същи ден, в закона за референдумите има много ясна разпоредба към днешна дата, която казва, че референдуми се провеждат заедно с национални избори. Като държавен глава аз съм длъжен да давам пример на нацията за спазване на закони“, категоричен бе Плевнелиев.

Президентът посочи, че ще вземе съответните решения на база на формулировките, които ще предприемат народните представители.

„Чувам внимателно всички аргументи. Следя внимателно законодателния процес в Народното събрание и по конституция имам своята тежка, крайна дума, след като законът мине съответно през своята демократична процедура – първо в Народното събрание, после при президента“, каза още държавният глава.

Президентът разговаря с българи във Виена, които го посрещнаха пред двореца „Хофбург“ с искане да наложи вето върху Изборния кодекс. Те му връчиха петиция относно ограничаване на изборните права на българските граждани извън страната.

За приноса си за развитието на двустранните отношения с Австрия Росен Плевнелиев беше удостоен с най-висшето австрийско държавно отличие - „Голяма звезда на Почетния знак за заслуги“.

Наградата е учредена през 1952 г. и се присъжда  на личности с изключителни заслуги към Австрия. Удостоените с отличието се избират от правителството и се награждават от Федералния президент в съответствие с установените закони. Българският държавен глава беше удостоен с висшето отличие от своя австрийски колега Хайнц Фишер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=M5YP9tOeqys
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Порови се от коя държава са изброяваните от него в клипа компании! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Да , клипчето отговаря за някои от "заслугите" му .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Мое да ни е продал там. Като знам какъв пример дава с аферите тип Бизнеспарка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=N1lSJ_j0xGI===Това би дало част от отговорите за заслугите му. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Наградата е учредена през 1952 г. и се присъжда на личности с изключителни заслуги към Австрия."И какви са "изключителните " заслуги на Плевнелиев към Австрия бе , Свилене ?! Тоя към България няма заслуги , па към Австрия ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още