IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва да се изгради структура за контрол на болниците, смята проф. Ал. Чирков

Според него с въвеждането на пръстовия отпечатък здравето на нацията няма да се подобри

10:48 | 13.04.16 г.
Трябва да се изгради структура за контрол на болниците, смята проф. Ал. Чирков

С въвеждането на пръстовия отпечатък – част от реформата на здравния министър Петър Москов, българинът няма да стане по здрав. Това коментира най-известният български кардиохирург проф. Александър Чирков в ефира на национална телевизия Bulgaria ON AIR.

"Ако нямате здраво население не можете да направите здрава държава. Без здраве няма радост", сподели проф. Чирков. 



Професорът си спомни, че преди реформите от началото на 90-те здравеопазването у нас не било най-доброто, но за сметка на това образованието било на ниво, защото го признавали и в Западна Германия.

За добра здравна система Чирков смята, че са нужни добри специалисти, които да следят за качеството на една болница, а информацията, която те имат, да се предава на министъра и той, заедно с правителството, да коригира недостатъците.

По думите му това е задължение на лекарската камара. Трябва да се изгради структура за контрол на болниците, според Чирков това става за период от два месеца с помощта на най-добрите специалисти. Хората имат воля, но според него, българските политици нямат.

Амбициите му са за изграждане на инфраструктура в здравеопазването, която да се грижи на най-бедните и нуждаещите се.

"Никога не съм искал да стана министър, за да стана трябва да има поне 20%, които мислят еднакво, за да се постигне желаното. Мисля че може да се направи, ако се положат усилия за изграждане на структурите", категоричен бе той.

И в Германия здравеопазването не е перфектно, най-доброто било в Америка, откъдето и той се учил.

Професор Чирков обяви, че за една болница не е важно да е само лъскава, удобна, приятна, но е важно лекарите да имат дълбоки познания.

По думите му от значение за медицинските кадри у нас е да са осигурени финансово, за да мислят единствено как да излекуват пациентите си качествено.

В заключение професорът сподели, че вярва, че българските лекари, които напускат границите на България, някога ще се върнат и ще изградят стабилна здравна система.

Още интервюта можете да гледате в сайта на Bulgaria ON AIR
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още