IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвят се облекчения за студентските кредити

Ще има възможност за кредитиране на обучение в чужбина, ще се опростят и формулярите за кандидатстване, съобщи образователният министър

16:20 | 09.04.16 г. 7
Подготвят се облекчения за студентските кредити

Подготвят се облекчения за студентските кредити, съобщи министърът на образованието и науката Меглена Кунева на среща със студенти от Медицинския университет в Плевен, съобщават от пресцентъра на образователното министерство.

Кунева обясни, че ще бъдат опростени формулярите и допълнителните условия за опрощаване на кредити, отпуснати на студенти и докторанти. Ще има и възможности за кредитиране на обучение в чужбина.

Тези предложения ще залегнат в проекта за поправки на Закона за кредитиране на студентите и докторантите, обясни Кунева. Те са обсъждани през миналата седмица с всички заинтересовани страни – търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националното представителство на студентските съвети.

Студентите обявиха, че ще настояват за по-ниски лихви при отпускането на студентски кредити, каквато е практиката в съседни държави.

Кунева допълни, че реформата в системата на висшето образование, както и оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, дават възможност за финансиране на повече студентски стажове, стипендии за постижения в науката, парите за докторанти и пост-докторанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Кредитите ще надуят семестриялните такси и рано или късно ще накарат всички студенти да вземат заеми (или поне повечето), което ще доведе до МАСИВ от лоши кредити, защото тези студенти няма да могат да се реализират на калпавия ни пазара на труда с получените калпави знания в калпавите университети. Само един калпав министър и човек може да го измисли, а всички познаваме КуКунева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Една значителна част от проблема се състои в това, че някои хора, понеже не могат да правят НИЩО ДРУГО са решили, че парите им могат да се размножават и да ги хранят ВЕЧНО. Парите - естествено - не могат да се размножават и тези хора де факто се хранят от труда на взелите кредити. Когато икономиката е в застой, обаче няма кой да тегли кредити и хранилката драматично намалява. Точно за това е тоя зор да се върнем незабавно към растеж и тоя ужас, когато растежът намалява, па ако ще намалението да е в Китай. И точно затова с такъв жар и страст се опитват да ни пробутат какви ли не кредити и се опитват по всякакъв начин да ни убедят, че по-хубаво нещо от кредита няма. Ама баламите умреха. То ако е толкова хубаво да изтеглиш кредит и да започнеш бизнес - защо не го направят САМИТЕ БАНКЕРИ.Щом раздавате кредити, значи, че парите вие ги имате. Но е по-лесно, да ги дадеш на някой друг да гърби и да бачка, а вие само да прибирате лихвите. Много хитро сте го измислили, но свърши вече тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Макс
преди 8 години
Балон в образованието. Ще се вдигне цената на дипломата, при същите знания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Тоз пък Танасе кой щи вземе студентски кредити в България с неква ненормална лихва? Хората не са п.рости отиат си навънка ей в Германия и Австрия все още е безплатно обучението за кво да пълни гушата на тая цайсата пачавретина .... :)) Да го пампурат, най-много некой от парламента да се пише студент да вземе студентски кредит за фирмицата му да си я опрай после дипломата ше му я подарат напрао ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Супер, но първо не трябва ли да се помисли за по-добро образование, а разни даскали, които си търсят секс и пари от студентите, да ги разкарат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Кунева е замесена с банкстерите и съм обяснил всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891тоест тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009 книга на проф. Валентин Катасонов се обяснява подробно за лихвата и финансовата система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Около 1,3 трилиона са студенските кредити в САЩ - това ли искат ???Съгласен съм САМО ако има държ.банка с до 0,1% лихва за студенти като парите не се дават кеш тоест по-голямата сума да са преводи защото кеш може да се похарчат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още