IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно с четвърти пореден годишен ръст през февруари

С по-съществен принос са продажбите на компютри, комуникационна техника, храни, напитки, облекла, обувки и лекарства

12:29 | 08.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Търговията на дребно в България ускорява растежа си през февруари, благодарение на продажбите на компютри, комуникационна техника, храни, напитки, облекла, обувки и лекарства. Данните донякъде подкрепят очакванията, че потреблението ще бъде един от основните двигатели на икономическия растеж през 2016 г.

Във втория месец на годината оборотите на търговците се повишават с 0,5% на месечна сезонно изгладена база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). През януари месечният ръст бе малко по-висок, а именно - 0,6%. Темпото обаче е по-високо спрямо всеки един от последните три месеца на 2015 г., когато оборотите растяха с по 0,2% месечно.

На годишна календарно изгладена база търговията на дребно се повишава с 3,1%, като това е четвъртият пореден месец с годишен ръст, който е и най-високият от края на 2015 г. През януари годишното покачване бе от 1,3%. За последно имаше спад през октомври 2015 г., който възлезе на 0,5%.

През февруари 2016 г. оборотът при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника нараства с 5,1% спрямо януари, въпреки че има спад от 13,3% на годишна база. По-осезаемо растат и продажбите на автомобилни горива и смазочни материали - с 3,9%, въпреки че и тук има спад на годишна база, който е от 10,9%.

Търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки е нагоре с 3,5% на месечна и 5,6% на годишна база. При текстила, облеклата, обувките и кожените изделия повишението е от 2,2% на месечна и 11,9% на годишна база.

По-осезаем месечен ръст има и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита, а именно - от 1,9%. На годишна база най-силен е прирастът в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, които НСИ отчита на 15,1% спрямо февруари 2015 г.

Националната статистика регистрира по-значително намаление само при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1,5% на месечна и 9% на годишна база.

Търговията на дребно расте както на месечна, така и на годишна база. Данните засега подкрепят прогнозите на Министерството на финансите и Европейската комисия, че вътрешното търсене и потреблението ще движат по-осезаемо растежа в следващите години.

За тази година ведомството залага общ ръст на потреблението от 1,5% и ускоряването му до 2,2% през 2017 г. и 2018 г. Допускането е свързано с подобряването на пазара на труда, увеличаването на работните заплати и наличието на по-висок разполагаем доход на домакинствата.

В Брюксел смятат, че през 2017 г. основният двигател на растежа ще бъде вътрешното потребление. Според оценките на ЕК ръстът на потреблението през 2015 г. е бил 0,7%, като от една страна то е било подкрепено от ниската инфлация и евтините горива, но от друга - потискано от слабия ръст на заплатите. Очакванията на ЕК са през тази година ръстът да бъде от 1,4%, а през 2017 година - от 1,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още