IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 април

07:40 | 06.04.16 г.
Преглед на печата за 6 април

Пазарджик ще има първи завод за авточасти
в. Капитал Daily

Картата на градовете със заводи за авточасти се разширява - новото попълнение е Пазарджик. В града до края на годината ще заработи фабрика за компоненти, които ще се вграждат в автомобили на BMW, VW, Ford и т.н. Инвеститор ще е "Арексим" - един от малкото заводи с български собственик, който произвежда части за западни марки. В момента текат преговори с германски партньор, който да придобие дял в предприятието. По информация на "Капитал" става дума за германската Kostal, с която "Арексим" работи от години в Смолян.

Инвестицията още не е уточнена, но ще е от порядъка на няколко десетки милиона лева. По обявеното дотук само земята и ремонта на сградата ще е около 15 млн. лв., но това е без машините. Планът е до края на 2016 г. в новото предприятие да работят 300 души, а до 10 години - 2000.

"Градус" ще произвежда и колбаси от свински меса
в. Капитал Daily

Един от най-големите производители на пилешко месо и изделия от него - "Градус", навлиза в нов сегмент - колбаси и деликатеси от червени меса (свинско, говеждо). Компанията откри изцяло нов завод към стария си в Стара Загора, като в него са инвестирани над 15 млн. лв.

Пред "Капитал Daily" Иван Ангелов, съсобственик на "Градус", обясни, че инвестицията е финансирана изцяло със собствени средства. Освен това продуктите ще са и с изцяло нов бранд - "Аз ям". Производството се простира на 16 хил. кв.м разгъната площ, а капацитетът е 50 тона готова продукция на ден. В новия завод ще бъдат открити 200 работни места. През 2015 г. служителите са били около 450.

Варна отново обяви спряна поръчка за 120 млн. лв.
в. Капитал Daily

Спреният търг за ремонт на улиците на Варна за 120 млн. лв. без ДДС е пуснат отново. Както и при поръчката за пречиствателната станция в Златни пясъци разликите с прекратените през февруари обществени поръчки са дребни. Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че спира големи договори заради съмнения. Първа падна поръчката за магистрала "Хемус", където притесненията идваха заради свързването на победителите с депутата от ДПС Делян Пеевски и с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

"Търговете ще бъдат организирани отново с цел елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност", обясниха през февруари от пресцентъра на общинската администрация във Варна.

Калфин счупи рекорда по бързо разпределяне на европари
в. Сега

Рекорд за скоростно разпределяне на европейски пари по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" постави социалното министерство. Стотици фирми се жалват, че не са успели изобщо да кандидатстват за малко над 8-те млн. лв. от Брюксел по атрактивна схема за наемане на безработни до една година. Причината е, че въпреки първоначално обявения срок от шест работни дни за подаване на оферти - от 25 март до 1 април, министерството изненадващо спря кандидатстването само след два работни дни - на 28 март. Обяснението беше повече от странно - само за един ден фирмите подали толкова заявки, че надхвърлили сумата по схемата.

За също толкова удивително кратък срок - едва пет дни - подчинените на Калфин са успели да разгледат заявките на 3721 фирми и да ги класират за около 1500 субсидирани места. Късно в понеделник Агенцията по заетостта, която е изпълнител по програмата, управлявана от социалното министерство, публикува списък от 181 фирми - 156 одобрени, 24 оставени в резерва и само една неодобрена. От агенцията обясниха пред "Сега", че заявките на фирмите са разглеждани по реда на подаването на офертите в електронната система и след като е достигнат ресурсът от 8.1 млн. лв., чиновниците са спрели да гледат другите оферти. Те обаче щели да се вземат предвид при следващото класиране.

Автошколите плашат с блокади заради корупцията в ДАИ
в. Сега

Ако до една седмица новото ръководство на автомобилната администрация не започне реформи, автоинструкторите излизат на протести. Това обяви вчера шефът на Сдружението на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов във връзка с поредните корупционни скандали в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА, или бившата ДАИ). Сдружението на инструкторите има конкретни предложения за справяне с покупко-продажбата на шофьорски книжки, а ако не види воля за реформи, има готовност да организира блокади с леки и тежки коли по Великден. Поне 800 са автошколите в цялата страна, които обучават бъдещите шофьори, показа проверка на "Сега".

Според сдружението на инструкторите има 20-ина школи - развъдници на корупция, и купуването на книжки чрез тях е обществена тайна, но нищо не се предприема. Те са в София, Кюстендил, Враца, Габрово, Варна, обясни Йонко Иванов пред Би Ти Ви. Той коментира, че "ДАИ е "малко министерство", в което "подписът на транспортния министър Ивайло Московски не важи", и призова Московски "със здрава ръка" да въведе ред.

5 млн. излизат ваучерите за бедни пенсионери
в. Стандарт

5,6 млн. лева биха стрували ваучери от 20 лв. на хората с пенсии между 300 и 350 лв. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по повод идеята на омбудсмана Мая Манолова. "Много се радвам, че тя има идея да помогне. Държавата има тази възможност с добавките за Великден на пенсионерите, получаващи до 300 лв.", коментира Калфин.

Баневи първи изплуваха от "Панама пейпърс"
в. Стандарт

Семейната двойка Евгения и Николай Баневи са първите родни имена, които се появяват от "Досиетата Панама". "Не виждам нещо нередно в това. Не познавам бизнсмен, който да няма офшорки. Това са законни практики. Плащаме си редовно данъците. Не се боя от проверка на НАП", коментира за "24 часа" Евгения Банева.

Семейство Баневи и още няколко повтарящи се имена са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., сочат данните, получени от "Зюддойче цайтунг" преди повече от година и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти.

Отнемат книжката при превоз на незаконна дървесина
в. Новинар

Да се отнема книжката на всеки, който превозва незаконно дървесина. Това е една от мерките, които са обсъдили различните ведомства на заседанието на Съвета за превенция срещу престъпността. Идеята е на земеделското министерство и целта е пресичане на незаконна сеч в страната. Именно затова от ведомството настояват за промени в Наказателния кодекс и в Закона за административните нарушения.

Сред другите предложения е вместо глоби при рецидив да се полага обществено полезен труд, тъй като едва 15 на сто е събираемостта на глобите за незаконна сеч при физическите лица, а голяма част от хванатите са без доказани доходи.

Мандрите спряха да изкупуват БГ продукцията
в. Новинар

Мандрите спряха да изкупуват българското мляко. Най-критично е положението в Добричко, където производителите не могат да реализират продукцията си и се налага да я унищожават. Това съобщиха за „Новинар” от асоциацията за развъждане на черношарената порода в България.

„Има фермери, които изхвърлят по 100 литра мляко на ден, тъй като няма преработватели с интерес към нея”, обясниха от асоциацията. И допълниха, че масово мандрите внасят чужда продукция на изключително ниски цени. Импортът е основно от Унгария и Румъния и литърът излиза по 40 стотинки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още