Минимално понижение на цените на храните на едро отчитат от Държавната агенция по стокови борси и тържища в последната седмица на март. Индексът на тръжните цени достигна до стойност от 1,41 пункта спрямо 1,411 пункта в предходната седмица.
От публикуваните данни от анализа на движението на цените на храните е видно, че най-голямо е намалението на цената на вносните зеленчуци. Зелето например е с 21,3% по-евтино и цената му достига 0,48 лева за килограм на едро. С 10,3% по-ниска е цената на вносните краставици, а с 8,2% - на доматите.
Така цената на вносните зеленчуци е значително по-ниска от българското производство - в последната седмица на март оранжерийните домати, произведени у нас, са поскъпнали със 7,5% до 2,57 лева за килограм. За сравнение вносните домати са се търгували при 1,56 лева за килограм.
Оранжерийните краставици поевтиняват с 4,5%, но цената им е по-висока от вносните - 1,93 лева, спрямо 1,22 лева за килограм.
Данните на Комисията показват, че с почти 10% обаче поскъпват вносните ябълки. Цената им на едро вече е 1,23 лева за килограм. Портокалите пък поевтиняват с 3% до 0,93 лева за килограм.
От статистиката е видно още, че месец преди Великден намалява цената на яйцата - с 5,6% до 0,17 лева за брой. С 4,7% по-евтино е сиренето с растителни мазнини. Кравето сирене също поевтинява, но в рамките на около 1%.