IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илко Семерджиев: Протестите на лекарите са обосновани

Спирането на работата на медиците е опасно и може да се стигне и до оставки, коментира бившият здравен министър

22:10 | 29.03.16 г.
Илко Семерджиев: Протестите на лекарите са обосновани

Протестите на общопрактикуващите лекари са обосновани. Това коментира бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев в предаването Денят ON AIR на телевизия Bulgaria ON AIR.

“Няма гласуван рамков договор, а има еднолично наложено решение най-вече от страна на здравния министър Петър Москов. В случая Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) възприема 100% това, което той желае, и на практика го прилага върху колегите”, коментира Семерджиев.

"Протестът е доста по-голям. Днес виждаме общопрактикуващите лекари, а утре очакваме да се включат другите колеги. За съжаление, здравеопазването не се нуждаеше от този конфликт, но виждам, че министър Москов е твърдо решен да прокара своите решения докрай. Това прави конфликта доста остър и ако не отстъпят и лекарите, ще бъдем свидетели на оставки", прогнозира Семерджиев.

Изключително опасно е близо 4 500 общопрактикуващи лекари, от които зависи всеки следващ етаж в здравната система, като направления за консултации и хоспитализация, да спрат работа. Ако това се случи, може и да падне правителството, подчерта още експертът.



"Ако лекарите не отстъпят - оставката е сигурна. Министър Москов няма ход. Решенията му са лоши, ще става все по-лошо в системата и тя ще бъде залята от съдебни дела", посочи още Семерджиев.

Според него няма реформа, а се предлагат лоши решения. Той определи идеята за въвеждане на пръстов отпечатък като обидна и зловеща, “защото ни връща в онзи роман на Джордж Оруел”.

Според Семерджиев идеята за индивидуалните пакети е “мъртво родена”. По думите му такива пакети може да има в застрахователен тип здравна система, а не в осигурителен тип, който предполага солидарност.

"Най-справедливият модел е такъв - когато вие имате своята задължителна здравна осигуровка - да ви осигурява достъп до здравната система и то именно на солидарен принцип, независимо от това, което боледувате. Докато болест и осигуровка за болест, основана на риска, който носите като индивид и съответно оформяне на индивидуален пакет, това означава, че вие нямате пълен достъп, а само до онези услуги от здравеопазването, които не натоварват прекомерно здравната система", обясни той.

Според Семерджиев 8% осигурителна вноска за здраве е ниска и тя би трябвало да бъде поне 10%. Той посочи обаче, че това не е предложено от министъра на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още