IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Застоят в здравеопазването продължи твърде дълго

Анексът към рамковия договор гарантира допълнителни 74 млн. лв. за здравеопазване

10:27 | 29.03.16 г. 3
Москов: Застоят в здравеопазването продължи твърде дълго

Има нужда от бързи и радикални реформи в здравеопазването, защото застоят в сектора е продължил твърде дълго. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов пред bTV. Именно с това той си обяснява създалото се напрежение сред лекарите.

Здравният министър защити анекса към Националния рамков договор, който обяви вчера, а Здравната каса трябва да го приеме днес. Москов отново защити тезата, че с анекса има повече пари за здравеопазване.

Той обясни съдържанието на анекса, визуализирайки го с конкретни цифри на видеостена. По думите му с анекса ще бъдат отпуснати допълнителни 74 млн. лв. за здравеопазване.

Средствата за първична извънболнична помощ се учеличават с 9 млн. лв. в сравнение с миналата година. Анексът гарантира и 23,4 млн. лева за нови клинични пътеки. Над 40 000 души ще могат да преминат допълнително лечение.

Лични лекари обаче са недоволни и от анекса, който се предвижда. Според тях не става дума само за пари, а за осигуряване на повече направления. Според тях промените няма да доведат до нищо по-различно и до подобряване на качеството на здравето на пациентите. 

Д-р Ангелова от протестиращите в Перник каза, че при 2 хиляди пациенти Здравната каса й отпуска 90 направления на месец. "Не може ние да сме буферът. Пациентът е здравно осигурен и има права", заяви тя.

Петър Москов отговори, че направленията се увеличават с 640 хиляди тази година. "Вие вече няма да бъдете глобявани на база персоналния ви лимит на направления, а на база достигане на стандарти на РЗОК", обясни промените Москов.

Министърът защити и въвеждането на пръстовия идентификатор. И обясни, че той ще помогне на лекарите да бъде плащано на база реално извършена дейност. "Трябва да има яснота и гаранция през електронен процес за присъствието на пациента във вашия кабинет", заяви Москов.

Петър Москов е категоричен, че когато има ясно разписани правила, хаос не може да има. По думите му досега сме живеели в хаос, но не сме искали да променим това.

В ефира на Bulgaria ON AIR д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, коментира, че с мерките на МЗ се подкрепят именно общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничена помощ. По думите му вече е приет основен пакет, по който ще работят лекарите и НЗОК.

"Имаше решение на Конституционния съд, което отмени две решения в Закона за здравното осигуряване. Това ни накара в много спешен порядък да изработим нов закон, който днес вече е публикуван в Държавен вестник и е факт и е в сила", каза Пенков.

Относно реформата в спешната помощ д-р Пенков увери, че вече има приет план за действие по месеци. Процедурата по избиране на изпълнител вече е почти финализирана и се очаква целият план да бъде изпълнен в рамките на три години.

Още от разговора с д-р Бойко Пенков може да гледате във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 8 години
Застоят в здравеопазването продължи твърде дълго ---и за това ти реши да го върнеш назад :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 8 години
за нищо не стаавш, *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Pronto
преди 8 години
Москов, обирай си чуковете, бре г0вед0. Пръстовите отпечатъци не са реформа. Както и картата с болниците. Както и изваждането на две /цифром 2/ клинични пътеки от някакъв пакет. Стига само си увеличавал бумащината, хаоса и корупция щата в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още