IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадна изискването за изписване на лекарства по международно непатентно наименование

Лекарите са задължени да информират пациента дали предписаният медикамент се заплаща от НЗОК и има ли по-евтин

16:11 | 23.03.16 г. 1
Отпадна изискването за изписване на лекарства по международно непатентно наименование

Изискването за предписване на лекарства по международно непатентно наименование отпада от промените в наредбата за достъпа до медицинска помощ. Това стана ясно след обнародването й в Държавен вестник.

В първоначалния си вариант промените изискваха напълно платените от Здравната каса лекарства да се предписват само по международно непатентно наименование - предписване по INN, а за частично платените от касата медикаменти беше предоставен избор за изписване или по търговско наименование, или по международно непатентно наименование.

В окончателния вариант на наредбата тези текстове отпадат. Остава текстът за информираното съгласие. Лекарите са задължени да информират пациента дали предписаният им медикамент се заплаща напълно или частично от касата, както и дали има лекарства със същото международно непатентно наименование с по-ниска цена, заплащани напълно или частично от Здравната каса.

Информирането трябва да се отбележи в амбулаторния лист от прегледа и да се удостовери с подписа на пациента.

На практика първоначалният текст представляваше крайна прогенерична мярка. От Българската генерична асоциация също имаха възражения по него. Оттам обясниха, че организацията по разпространение на лекарства в България не е регулирана спрямо необходимите стандарти за предписване по INN.

От асоциацията отчетоха и че ще възникнат проблеми при докладване на нежелани лекарствени реакции и затова моделът е неприложим у България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tuti fruti
преди 8 години
Фармацевтичната индустрия е успяла да се пребори.Високите цени на лекарствата остават! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още