IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Няма индикации бежанският поток да се е пренасочил през България

Нужни са ни легални пътища за миграция в Европа и много програми за активно връщане на нелегалните мигранти, каза Радослав Стаменков

16:01 | 21.03.16 г.
<p>
	Бежанският лагер в Идомени. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бежанският лагер в Идомени. Снимка: архив Ройтерс

Бежанците не са променили маршрута си след сключването на споразумението между ЕС и Турция.

„Към момента няма индикация, че бежанският поток е сменил посоката на придвижване през България. Не се забелязва увеличен брой влизания на територията на страната, както и излизания към Сърбия. Засега няма индикации, че това се случва”, каза ръководителят на мисията на Международната организация по миграцията в България Радослав Стаменков пред БНР.

Това не изключва възможността още утре ситуацията да се промени драстично, предупреди обаче той.

По думите на Стаменков е имало опити повече бежанци да достигнат до Гърция преди споразумението между ЕС и Турция. 

„Надявам се споразумението между ЕС и Турция за мигрантската криза да стане оперативно и да доведе до желаните от всички резултати. Цифрите показват, че има засилено преминаване на повече хора до тази неделя”, каза той.

Стаменков каза, че от началото на годината миграционният натиск към Гърция и към ЕС от страна на Турция не е намалял, а дори напротив, в сравнение с миналата година се е увеличил.

Той е категоричен, че е необходимо да се създаде единна система за убежище в Европа и еднакви правила във всички държави членки.

„Необходимо е да има легални пътища за миграция в Европа и много програми за активно връщане на лицата, които не отговарят на условията за предоставяне на международна закрила в Европа, както и работа в страните – източник на проблемите”, смята той.

За да бъдат пресечени каналите за трафик на бежанци, са необходими координирани действия на територията на целия ЕС, категоричен е експертът. По негови думи контрабандата на хора е основен бизнес през последната година и половина в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още