IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лукарски: Износът разширява дела си в БВП на Бългрия

Бъдещето на Реформаторския блок е драматично, коментира икономическият министър

11:55 | 19.03.16 г.
Лукарски: Износът разширява дела си в БВП на Бългрия

През 2015 г. износът е разширил до 25% дела си в брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

Той подчерта, че производството расте и “ако някой каже, че икономическият растеж е благодарение на евросредствата – не е грешно, но идеята на субсидиите е точно такава”. “Идеята на европарите е да подпомагат икономиката и явно това се случва”, допълни икономическият министър.

Той посочи, че износът е сред основните двигатели на икономическия ръст. “Това говори, че има достатъчно пазари”, изтъкна той и допълни, че водещ експортен партньор за България остават държавите от ЕС, но има и ръст на износа към трети страни. Там се крият и възможностите, които не използваме, каза той.

Лукарски припомни, че още със заемането на поста е изтъкнал като приоритет връзките с бившите съветски републики в Средна Азия. Там за българските стоки се говори с носталгия, българският продукт е нарицателно за качество, коментира той. Според него положителният ефект от санкциите на Европейския съюз срещу Русия е това, че се насочваме към тези пазари. “Независимо от спада на цената на петрола, предлагат добри икономически условия, включително и за износ на петролни продукти към България”, подчерта той.

Възможности за България има и на по-далечни пазари, като припомни разговорите си с посланика на Виетнам за прилагането на модела за икономическо сътрудничество, договорен през 2013 г. Предстои да се направи първа работна група по прилагането на този модел, като възможностите са за химическата и леката промишленост, селско стопанство, фармацията, машиностроенето. Интересът на Виетнам е към съвместно производство на цигари и тютюневи изделия, плодови сокове и бира, медикаменти.

Що се отнася до Иран, според Лукарски доста път трябва да се извърви за възстановяването на инвестициите и взаимоотношенията. Има много ниши, но не сме единствените, които ще ги запълват, подчерта той.

Като “забравен” от България пазар Лукарски изтъкна Унгария, където наскоро беше на посещение. При сходна големина на държавата, население и развитие унгарците бележат значителен икономически успех, още повече, че бяха повече ударени от кризата заради кредитите във валута, посочи той.

Според него българските продукти са добре известни в Унгария, особено продуктите на консервната и хранително-вкусовата промишленост. Логистичните услуги от Будапеща на изток се осъществяват с български подизпълнители, а една от унгарските банки разполага с фонд в размер на 370 млн. евро за кредити за индустриално коопериране между унгарски и чуждестранни фирми за излизане на трети пазари.

Божидар Лукарски призна, че през януари действително чуждите инвестиции намаляват на годишна база, но според него инвестиционната политика и инвестиционните намерения не се развиват в рамките на месец. Този отрязък е неефективна оценка и неадекватна база за сравнение, посочи той.

Лукарски допълни, че през тази година ще се реализират доста инвестиции от Западна Европа и особено от Германия. Другата седмица например ще е първата копка на завода на Osram край Пловдив, в който на първоначален етап се планира да се разкрият 900 работни места. Инвестицията е за 45 млн. лева.

Министърът посочи, че не трябва да се прави драма от доклада на Европейската комисия за дисбалансите, защото те са свързани с кризата с Корпоративна търговска банка. Според него България скоро ще бъде извадена от категорията, в която попадна.

Лукарски каза още, че новата оперативна програма “Иновации и конкурентоспособностИ е стартирала добре. Завършихме първата процедура по повишаване капацитета на производствата, започват процедурите по внедряване на иновации в съществуващи предприятия, за които са отделени 50 млн. евро, а още 10 млн. евро са предвидени за стартиращи компании, припомни там.

Според него обратната връзка от бизнеса е, че програмата е прозрачна и че парите ще отидат там, където има най-голяма нужда.

Що се отнася до Реформаторския блок, Лукарски посочи, че бъдещето му е “драматично”. През следващата седмица ще се състои национален съвет на блока. Той допълни, че го измъчват нападките срещу политическата сила, но призна, че те не са без основание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още