IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Радан Кънев: Ако са недоволни, депутатите от ГЕРБ могат да поискат вот на недоверие

По-рано от ГЕРБ призоваха лидера си Бойко Борисов да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ

17:47 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Радан Кънев: Ако са недоволни, депутатите от ГЕРБ могат да поискат вот на недоверие

Ако Парламентарната група на ГЕРБ е недоволна от кадровата политика на правителството, може да поиска вот на недоверие. Това заяви на извънредна пресконференция лидерът на ДСБ Радан Кънев, предаде Dnes.bg.

Коментарът му идва в отговор на изявлението на депутатите на Бойко Борисов, в което те поискаха премиерът да освободи всички на държавни постове, назначени по препоръка на "тъмносиния" председател, а прокуратурата да разследва данни за скандални сделки, в това число изнесени и в медиите, свързани с Кънев и ДСБ.

"Конфликтът между ПГ на ГЕРБ и премиера Борисов, колкото и да е очевиден, не е наш проблем", посочи Кънев.

"ГЕРБ разглежда властта като ползване на облаги и затова ДСБ е в опозиция", коментира Радан Кънев и продължи: "Омръзна ни да служим за параван на разпределението на тези облаги между ГЕРБ и ДПС, чудя се само докога от Реформаторския блок ще търпят това унизително положение и на каква цена".

От ДСБ предполагат, че причина за публичната по думите на Кънев “истерия на ПГ на ГЕРБ” е заявеното намерение на формацията на Кънев да поиска разследване на собствеността на "Булгартабак" и публично свързани с холдинга контрабандни канали в Турция и Близкия Изток.

По-рано днес ПГ на ГЕРБ излезе с остра декларация към лидера си Бойко Борисов. Заместник-председателят на парламентарната група Цвета Караянчева настоя премиерът да дойде в Народното събрание и да обясни докога опозиционерите на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта.

"ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ", обяви тя.

В позицията на управляващите се казва, че те искат да разберат от Борисов докога ще търпи лъжите на Кънев и хората му, че са в опозиция.

По-късно днес премиерът Бойко Борисов заяви от Брюксел, че не е запознат с изявленията на депутатите от ГЕРБ, но посочи, че разбира какви са основанията им да критикуват и да искат освобождаването на кадрите на ДСБ от ръководните позиции.

Борисов обаче беше категоричен, че не дели хората от коя партия са и не вижда основания да ги гони на принципа на политическата им принадлежност. Той посочи още, че ГЕРБ има споразумение с Реформаторския блок, а не с ДСБ, и когато е назначавал техните кандидати, не ги е разделял от коя партия в обединението идват.

Премиерът заяви още, че застава зад министрите Петър Москов и Николай Ненчев и тяхната работа. Борисов посочи, че реформата в здравеопазването, която е започнал Москов, ще стигне докрай и депутатите от ГЕРБ ще го подкрепят.

Бойко Борисов допълни още, че не вижда „нищо спешно, което да се решава сега“ по повод острата декларация от парламентарната група на ГЕРБ срещу назначенията на ДСБ във властта.

*Актуализирано към 18:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още