IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 март

07:28 | 14.03.16 г.
Преглед на печата за 14 март

Глобите на КАТ вече ще се плащат по интернет

В. Сега

Глобите по фишове и актове на КАТ ще могат да се плащат по интернет. Системата трябва да заработи от следващия месец, съобщиха пред "Сега" източници от вътрешното министерство. Освен тези две услуги МВР ще пусне и още 34 електронни. Повечето от тях обаче ще достигнат до малко граждани, тъй като ще се изисква електронен подпис. Плащането на глоби обаче ще се прави без него и ще е достъпно за всички.

Заявка за издаване на лична карта, шофьорска книжка и паспорт ще се прави онлайн само ако са изгубени или повредени. За първо издаване и когато валидността е изтекла, ще се ходи в полицейското управление, тъй като тогава се изисква сваляне на биометрични данни. Освен това КАТ ще издава електронно удостоверения за отнети контролни точки и наложени наказания. Този тип справки често се изискват при започване на работа. Друга услуга ще е издаването на удостоверение за собственост на МПС. Такъв документ се използва например пред данъчните като доказателство, че не се дължи данък, тъй като колата е с нов собственик или бракувана.

Програма "Конкурентоспособност" ударно харчи 2 млн. лв. за реклама

В. Сега

Първите пари по новата програма "Иновации и конкурентоспособност" още не са стигнали реално до фирмите кандидатки, но ударното харчене за реклама вече започна. В първите месеци на тази година - края на януари и началото на февруари, ресорното министерство на икономиката е обявило поръчки за близо два милиона лева.

С тези пари ще бъдат организирани информационни дни и ще бъдат направени рекламни сувенири - чанти за лаптоп, флашки, химикалки, ключодържатели, тефтери, шапки, топки, тениски и др. Ще бъдат изработени и специални визитки за чиновниците от управляващия орган с логото на самата програма. Поръчките за рекламни материали и конференции са общо четири. Най-парадоксалното е, че за да се види дали и доколко успешна е била програмата в предходния програмен период, ще бъдат дадени 500 000 лева.

Парите от еврофондовете за първите 4 екопроекта се чакат до няколко месеца

В. Сега

През тази година най-сетне ще тръгнат първите проекти с европейско финансиране от новия програмен период 2014 - 2020 г. по "Околна среда". Това стана ясно от думите на министър Ивелина Василева, която заяви пред "Сега", че очаква първите водни проекти да бъдат одобрени до няколко месеца.

Става дума за водните проекти на четири от големите градове - Пловдив, Добрич, Асеновград и Плевен. Те са на обща стойност малко над 400 милиона лева. Всъщност, освен проекта на Добрич, другите три са стари. Процедурите за тях тръгнаха в предишния програмен период - 2007 - 2013 г., но заради дълго съгласуване с Европейската комисия договори не бяха подписани. Очаква се в началото на лятото да започне реална работа по изпълнението на проектите в тези общини.

Изнесоха 1,6 млрд. в търсете на доходност

В. Стандарт

Инвестициите на българските граждани и бизнес зад граница се увеличават в търсене на по-добра доходност. Причината за това са падащите лихви по банковите депозити, повечето от които са под 1% годишно. Към края на декември 2015 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 2,216 млрд. лв., сочат данните на БНБ. В тези фондове средствата си влагат застрахователи и пенсионни фондове, както и отделни граждани и фирми, които търсят алтернатива на банковите депозити.

Активите на инвестиционните фондове за година се увеличават с 258,3 млн. лв., или с 13,2%. 1,6 млрд. лв. от управляваните от тези фондове средства са инвестирани зад граница, сочат изчисления на "Стандарт" на база на данните на БНБ. Вложенията на фондовете в чужбина за година скачат с 319 млн., или с 24,8%. В същото време вложенията на местните фондове в банкови влогове се свиват със 100 млн. лв. Явно наред с нарастващите влогове в банките, все повече български компании и граждани търсят алтернатива и влагат парите си в инвестиционни фондове. Самите фондове пък изнасят голяма част от набраните средства от своите клиенти зад граница в търсене на по-изгодни инвестиции.

Към края на 2015 г. вложенията на български компании и граждани в чуждестранни инвестиционни фондове са 1,421 млрд. лв. За година те нарастват с 266,2 млн. лв. (23%).

България изнася все повече машини и авточасти

В. Капитал Daily

Износът на България расте с 5.2% през миналата година и достига рекордно високо ниво - зад граница са продадени стоки за 45.5 млрд. лв. Увеличението идва от търговията с Европа. Най-добрата новина е, че голям растеж има точно при продуктите с добавена стойност - машини, апарати, авточасти, електроника. Тази група вече няколко години е лидер в износа, като изпреварва други най-продавани стоки като горива, метали и зърно. Точно при тези суровини миналата година има спад, но той е ценови и идва от международните пазари. Минус има и във фармацията заради проблемите в Русия и Украйна.

Държавата разпределя над 4 млн. лв. между 82 общини

В. Новинар

Допълнителни разходи от над 4,21 млн лв. иска просветното министерство. Това става ясни от постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане. Парите ще бъдат дадени на общо 82 общини.
В мотивите на документа е записано, че средствата са за подпомагане на извънучилищните педагогически учреждения. Такива са общинските образователни центрове, като пари ще има и за онези общини, където има астрономически обсерватории.

Най-много прибира Столичната община - около 760 000 лв., следвана от Варна с над 391 000 лв., а трети е Пловдив, който получава от държавата 249 000 лв. Бургас взима 222 000 лв., Русе - 213 000 лв., а Плевен около 169 000 лв. Най-малката сума е 1325 лв. и тя е предназначена за общините Габрово и Димитровград.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още