IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС отмени законовия текст за разделянето на медицинските дейности на два пакета

Основният и допълнителният пакет са една от основните идеи на министър Петър Москов за реформа в здравния сектор

20:36 | 08.03.16 г. 3
КС отмени законовия текст за разделянето на медицинските дейности на два пакета

Конституционният съд отмени ключов елемент от реформата на министъра на здравеопазването Петър Москов.

Общо 11 съдии са подкрепили обявяването за противоконституционна на разпоредбата от Закона за здравното осигуряване, с която се въвеждат два пакета медицински дейности – основен и допълнителен. Само съдията Филип Димитров е изразил особено мнение в тази част на решението, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на Конституционния съд.

Пълният текст на решението още не е публикуван на сайта.

Текстовете в Закона за здравното осигуряване бяха атакувани пред съда от група депутати от БСП Лява България, ДПС, АБВ и Българския демократичен център.

Двата пакета медицински дейности – основен и допълнителен, бяха въведени по идея на здравния министър с цел най-масовите социално значими заболявания да бъдат лекувани бързо и без пациентите да заплащат за това.

За пациентите с диагнози, включени във втория пакет, се предвиждаше или да чакат за прием в болница до два месеца, ако състоянието им го позволява, или да се осигуряват допълнително в частен фонд, който да плаща за лечението.

На практика в двата пакета са включени едни и същи диагнози, с изключение на три, които са изцяло във втория. Решението за това дали пациентът е за незабавен прием, или може да чака ще зависи от лекарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
КС не нарушава ли правото на човека да се лекува с предимство , когато е сериозно болен , защото акцента е приоритет на основния пакет и нищо повече .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Здравите ще прередят болните - нищо ново . Ама по-лесно се изнудват болните оставени пред вратите на болниците . Гениално .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
От юридическа гледна точка в здравеопазването и пенсион.система става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714,и ВАС го потвърди за здравеопазванетоЗа здравеопазването е просто и ако имахме системата ''Семашко'' или ''Бевъридж'' България ще е 1 в света - http://***.sl-news.sliven.net/index.php?id=19808тоест много се краде защото при валутен борд ''Целият бюджет на здравеопазването през 1998 г. бе 810 милиона лева, днес е около 3,5 милиарда - 4 пъти повече! Отделно са огромните частни разходи по клиниките и раздутите цени на лекарствата и т.н. в статията е казано почти всичко''- http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088 ''За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР обяснил съм всичко в публикацията ми в фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още