IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задължителното гласуване и България

В страните със задължително гласуване избирателната активност на последните парламентарни избори варира между 96,9% и 34,3%, при 51,1% за България

20:46 | 07.03.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?".

Това е въпрос, чийто отговор с „да“ или „не“ не може да даде достатъчна яснота за ефекта от въвеждането на задължително гласуване, пише Явор Алексиев за Инфограф. Причината е, че в страните, в които в момента се практикува задължително гласуване, избирателната активност на последните парламентарни избори варира между 96,9% и 34,3% (при 51,1% за България). Избирателната активност в тези държави не зависи толкова от задължителния характер на вота, колкото от предвидените санкции и - може би по-важно – тяхното прилагане. 

Колко разпространено е задължителното гласуване?

Задължителното гласуване далеч не е нова идея. Сред първите страни, които го въвеждат са Белгия (1892 г.), Аржентина (1914 г.) и Австралия (1924 г.), като и трите го прилагат до ден днешен. Разнообразни форми на задължително гласуване се прилагат в 26 от 199-те страни в базата данни на International IDEA. Сред тях има и страни от ЕС – Белгия, Гърция и Люксембург. Има и държави, в които дълго време гласуването е било задължително, макар вече да не е. В Европа такива държави са Холандия, Швейцария (с изключение на кантона Шафхаузен, където гласуването все още е задължително) и Италия.

Работи ли задължителното гласуване?

Нека започнем с това, че особеностите на избирателната система в страните, в които е възприето задължително гласуване, са изключително разнообразни. В някои страни (като Гърция и Люксембург) задължителното гласуване не се отнася за лицата на възраст над 70 години. В Парагвай и Перу тази възраст е 75 години. В Доминиканската Република и в Бразилия военните нямат право да гласуват. Имат значение още разстоянието, което лицето трябва да измине в деня на изборите, наличието на основателна причина за отказ от гласуване, образованието и други фактори.

На графиката е визуализирана избирателната активност за последните 8 изборни надпревари за парламент в Белгия, Гърция и България. През целия период:

  • гласуването в Белгия е задължително и неспазването на закона води до санкции;
  • гласуването в Гърция е задължително и неспазването на закона първоначално води до санкции (до 2000 г.), но в последствие те биват премахнати;
  • гласуването в България не е задължително.

Първата точка (t-7) показва изборите в Гърция през 1993 г., в Белгия през 1987 г. и в България през 1991 година. Вижда се, че страната ни постига избирателна активност от 83,9%, при 82,9% за Гърция и 93,4% за Белгия.

В последвалия период избирателната активност в Белгия се запазва около 90% и на последните парламентарни избори през 2014 г. („t“) е 89,4%. В България и Гърция последните парламентарни избори се падат съответно през 2014 и 2015 година. При гърците избирателната активност вече е 63,6% (или с 20 процентни пункта по-ниска от 1993 г., въпреки задължителното гласуване), а в България – едва 51,1% (или с 32 процентни пункта по-ниска от 1991 г.).

Ако в графиката активирате данните за Чили (можете да го направите от легендата) се вижда как избирателната активност в страната в периода на задължително гласуване („t-7“ до „t-1“) се запазва около 80-90%, а след отмяната на задължителното гласуване пада на 49% - по-ниско дори от стойностите за България.

Тези данни показват, че задължителното гласуване не е само по себе си предпоставка за повишаването на избирателната активност (спадът в Гърция, въпреки изискването за гласуване) и осигуряване на автентичност на демократичния процес (спадът в Чили след отмяната му). В много по-голяма степен ефектът от „задължението“ на гражданите да гласуват зависи от обхвата на санкциите, които се налагат при неспазването на закона.

Важни ли са санкциите?

В близо половината държави, в които е налице задължително гласуване, неспазването на закона (т.е. отказът от гласуване) не се санкционира на практика, въпреки че в повечето от тях има разписани санкции за целта.

Наличието (и прилагането) на санкции за спазването на закона за задължителното гласуване е една от основните предпоставки за постигане на устойчиво висока избирателна активност. Например, в приложената таблица ясно се вижда, че сред десетте страни със задължително гласуване, в които избирателната активност е най-висока, има само една, в която отказът от гласуване не се наказва. Също така, сред десетте страни с най-ниска избирателна активност няма нито една, в която да се прилагат санкции за неспазването на закона.

Това не прави санкциите „правилни“ или „морални“, но е показателно за тяхното влияние върху стимулите на избирателите да гласуват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Толкова очевАдна е наглостта на нашите управници да ни насилват да гласуваме задължително, без дори да са си напрегнали плоските мозъци да обмислят предложението, а на преден план излиза желанието им за повече мангизи за тях и повече овластеност чрез процента на гласувалите! Нищо не е измислено както трябва. Как ще глобяват например 18-годишна ромка? Или емитрант в САЩ? Траят си за образователния ценз като ***. А нивото на грамотност слиза и все по-невежи аутсайдери ще гласуват наред с учени и интелектуалци, та бозата става невероятна. ОБИДНО е за българите! Но управниците добре виждат от една страна, простотията на част от населението да зебялазва това, от друга - инертността на знаещите. Нещо заглъхна времето на умните и красивите. Не вярвам да не им плащат редовно, но ето спряха и с протеста срещу КОЙ и въобще това не ги интересува. Кукли на конци. Останалите си траем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
oniq
преди 8 години
Задължително гласуване в противен случай 50 лева глоба?? Това важи ли за безработните? Важи ли за хора без доходи? Я да ми направите една голяма блажна *** вие всичките, които сте ЗА тази педалщина и тия дето сте приели тоя закон и да зе задавите дано! Сега за дето го сте го приели тоя закон, още повече не искам да гласувам! Умирайте от РАК! И ви го пожелавам от дъното на душата си! Предпочитам да сте умрели, от колкото да ме задължавате какво да правя и какво не, а аз дори и не ви познавам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
Спящият бик
преди 8 години
Да забравим за всякакви лигавщини и правото на глас да стане задължение за глас. Пък който не ще - разстрел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
scott
преди 8 години
улманското нашествие и стратегическата дълбочина е: ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ!?!?!?!?АЗ ЗА ПЛАЗМОДИИ НЕ ГЛАСУВАМ С БЮЛЕТИНА.САМО С АВТОМАТ КАЛБАШНИКОВ ПО 600 пъти в минута.Това сте заслужили, поуитичетата, тва ви се дава.И ако случайно мине "законопроектъ", ше гласувам винаги с невалидни бюлетини, докът можем. И ше парвим рекламна кампаниа "как и този път да глясуваме невалидно" секи кръг на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
scott
преди 8 години
Когат некое е педерсат, то е завинаги!Политиците, мижитурки сди предават важнос чрез ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ. Щот друго не могат да свършат без да се насерът!ИМАЛО Е ЕДНА И САМО ЕДНА СТРАНА С ОПРАВДАНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ!!!!!! И това е Древна Гърция. Аристократите там са решавали въпроса за надмощието и поделянето на благата ЧРЕЗ ГЛАСУВАНЕ! БИЛО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ЗЕМЕШ СТРАНА! Щот ако не земеш - и двете страни в борбата ТИ СКАЧАТ И ТЕ УБИВАТ, БЕЗ МИЛОС ХИ ОБЯСНЕНИА! НА НАС ПАСВИНИ МНОГОЗНАЙКОВЦИ НЕ НИ ТРЕБВАТ! И те така: избираш страна, даваш вот под заплаха за живота си. Обаче, ако не гласеваш - свършва на мигъ!Урната заменя войната за извесно време. Днешните поуитици, дет не стават за война, за битка, за защита на честта и достойнството ИСКАТ ДА СИ ПРИДАВАТ ВАЖНОС ЧРЕЗ "ГЛАСУВАНЕ" ***, ДА ГЛРАСУВАШ И ДА ЗАЩИТАВАШ НЕ Е ЕДНО И СЪЩО В КЕКАВИА ВИ СВЕТ, ЕВРОТОЛЕРАСТКИ! Гласувайте си, задължавайте ни..... ХАЛИФАТА СЕ ЗАФОРМЯ. Отвратен съм! Единствениа отговор, който давате на мюс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 6
Jay Gould
преди 8 години
Партиите вземат пари на глас, няма значение за кого, валиден или не - между 11.50 и 14 лв. Ако гласуването стане задължително тия пари ще скочат от една страна защото повече хора ще гласуват, от друга защото така партиите ще регистрират за себе си повече гласоподаватели. Това е и причината да го искат. Както се видя днес - ''Патриотичния'' фронт... поиска всички *** да гласуват ;) Кинти, денги, мангизи... винаги става дума само и единствено затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
comet
преди 8 години
Относно образователнят ценз, ако има нещо в тази посока, то да е всеки да има тежест на глас не според образованието, а според приносът си за обществото (както предполагам е било в много даличното минало).. Предлагам да не са ни криви тия които имат различен начин на живот; а ония които са ни сложили окови не само на ръцете и краката, ами и на акъла и устата (както виждам е тръгнало).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 15
comet
преди 8 години
Задължителното гласуване е ***.СИЛВАНЕ при което насилн.икът/чката принуждава жертв.ата да се усмихва и изговаря че й/му е приятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 12
kane
преди 8 години
десните сили на сащ са днешните покровители на рби те никога няма да позволят във техните владения задължително гласуванепоради тази причина и гласа на плевнелиев бе в пустиня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още