IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

"Успокояващи новини" очаква Борисов след срещата ЕС-Турция

България може да връща бежанци на съседката си по споразумение за реадмисия от 1968 година, посочи българският премиер в Брюксел

16:02 | 07.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Всички външни граници на ЕС трябва да бъдат затворени и търсещите убежище трябва да минават само през официалните пунктове. Тази позиция ще отстоява премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел днес.

Борисов очаква „успокояващи новини“ за европейците след срещата на високо ниво и честна позиция за мигрантите, идващи от Сирия и други държави от Близкия изток.

„Надявам се след днешния Съвет да успокоим всички граждани на Европа“, заяви той пред журналисти преди началото на определяното от мнозина като „критично“ заседание на лидерите на ЕС и Турция в търсене на решение на безпрецедентния бежански натиск в Европа.

Затварянето на Балканския маршрут не притеснява премиера, защото "имаме изградени защитни съоръжения по границата с Турция". Той припомни, че България не е изградила подобни съоръжения – мобилни термокамери, по границата ни с Гърция, защото подкрепяме южната ни съседка, но призова Атина също да изпълни своите ангажименти по изграждане на бежански центрове и защита на границата си с Турция.

При пристигането си в Брюксел обаче гръцкият премиер Алексис Ципрас отправи критика към останалите държави в ЕС, че не спазват постигнати договорки по време на предишни съвети и призова за ускоряване на релокацията на мигрантите в останалите държави от ЕС.

Борисов похвали още работата на гранична полиция и армията, които по време на учение през уикенда са показали, че могат да отговорят на засилен бежански натиск върху границата ни.

При влизането си в залата за разговорите българският премиер припомни още, че ЕС изисква от нас опазване на  границата ни по Шенгенски образец, което България изпълнява, макар и да не е член на пространството. „Надявам се тази година и този парадокс да бъде приключен“, допълни той.

Преди началото на Съвета лидерите на ЕС подчертаха колко е важно да се спазва споразумението за реадмисия на икономическите мигранти, пристигнали в Гърция от Турция. Оказа се, че за България такъв проблем не съществува, защото имаме подписано подобно споразумение с Анкара още от 1968 година и работим с него, уточни българският премиер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Егати и_диота! Чен_ге, никога няма да мисли нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още