IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 март

08:00 | 05.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 5 март

Липсата на съгласие и приемственост бави реформите

в. Сега

Доброто управление и социалната интеграция остават основните предизвикателства пред България. Това сочи доклад на авторитетната немска фондация "Бертелсман", която следи и оценява прехода към демокрация и пазарна икономика в 129 страни по света. Документът обхваща периода 1 февруари 2013 г. - 31 януари 2015 г., който съвпада с края на управлението на първото правителство на ГЕРБ и кабинета на Пламен Орешарски. Оценката на фондацията е за дълбока политическа нестабилност, липса на приемственост в държавното управление и слаб прогрес в реализацията на вътрешно- и външнополитическите цели.

Според доклада за първи път от началото на века страната изпада в политическа нестабилност и това "води до липса на консенсус, който прави трудно, ако не и невъзможно, преследването на дългосрочни цели". Главоломно спада доверието в публичните институции заради излезлите наяве множество случаи на корупция и конфликт на интереси, които доказват "масирано пилеене на публични ресурси".

Видеозаписите ще станат доказателства в съда

в. Сега

С промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) записите от охранителните камери най-после ще станат доказателства в съда. Това стана ясно от изявление на правосъдния министър Екатерина Захариева. Тя уточни, че преди те да станат веществени доказателства в досъдебното производство и после в съдебния процес, ще минават през щателна проверка дали не са манипулирани. И ако не са - ще стават доказателства. Правосъдното министерство вече е почти готово с проектопромяната, която трябва да мине първо през правителството и през парламента.

Отдалечените болници ще са с гарантирани пари от НЗОК

в. Сега

Достъпът на населението до болниците в отдалечени и трудно достъпни райони ще бъде гарантирано, тъй като за тях няма да важат общи критерии, по които здравната каса ще избира с кои лечебни заведения да работи от 1 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба, след като кабинетът прие наредбата на здравното министерство за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК ще сключва договор.

Затварят за час "Кулата" заради съвместните учения

в. Стандарт

Във връзка с планираното съвместно учение "Граница 2016" в събота, в рамките на час, ще се наложи временно затваряне на ГКПП – Кулата за преминаване на моторни превозни средства, информират от пресцентъра на МВР.

Очакваният интервал ще е от 11 до 12 часа, след което пропускателният режим на граничния пункт ще бъде изцяло възстановен.

Вдигат такса "крава" в Рила и Пирин

в. Новинар

Почти 50 пъти повече ще плаща всеки стопанин, който иска да пасе добитъка си в защитени територии, каквито са националните паркове. Това предвижда проект на постановление на кабинета. Той е по предложение на екоминистерството и с него се променят тарифите за ползване.

В мотивите си ведомството посочва, че действащите такси са от 2000 г., а за времето от 15 години сумите вече не са актуални. Ниската цена за ползване на пасища през последните години пък е довела до значителен ръст на животновъдите, които искат да ползват пасища в националните паркове. В момента цената за един декар е около 8 стотинки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още