IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 25 февруари

07:46 | 25.02.16 г.
Преглед на печата за 25 февруари

Родното вино със 150 златни отличия

В. Стандарт

150 златни отличия за 2015 г. са спечелили българските вина на международни фестивали, дегустации и панаири. Това съобщи Красимир Коев, председател на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), при откриването на селскостопанското изложение "АГРА 2016" в Пловдив. През миналата година са преработени 195 860 тона грозде, с които са произведени 136 млн. литра вино. По думите на Коев износът на родно вино ще надмине 50 млн. литра, а вътрешната консумация е 100-120 млн. литра. Винарските предприятия у нас са 265.

Българското земеделие отбелязва възходящ тренд в производството на всички отрасли за 2015 г., заяви министърът на земеделието Десислава Танева при официалното откриване на "АГРА". По думите й въпреки трудностите, които срещнаха фермерите през миналата година, се отчита ръст на всички видове животни, с изключение на млечното говедовъдство. "За 2015 г. отчитаме най-висок ръст в биологичното производство, както и увеличение с над 30% на операторите в системата на контрол.

Араби пускат дизел за 90 ст./литъра

В. Стандарт

Арабска компания ще атакува българския пазар на горива наесен, пише сайтът budnavarna.bg. За начало те щели да отворят 6 бензиностанции, цената на дизела на които ще е 90 ст. - доста под тази на най-евтината бензиностанция у нас - VM Petroleum на бизнесмена Веселин Марешки. Една то 6-те арабски бензиностанции ще бъде открита във Варна, до Бизнес парка. Самият Веселин Марешки открива днес втората си бензиностанция - в Айтос.

20 фирми на бизнес форум в Узбекистан

В. Стандарт

Министърът на икономиката Божидар Лукарски заминава на посещение в Узбекистан, където ще участва в Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще се проведе на 24 и 25 февруари в Ташкент. Съпредседател на комисията от българска страна е министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.


Румънците се косят, крадем им туристите

В. Новинар

България ще ни вземе и тази година туристите. Това пише румънският в. "Адевърул" в материал под заглавие: "Защо Румъния губи от България в туристическия сектор. Руснаци, германци и румънци нахлуват в курортите на юг от Дунав". Знае се, че България е една от малкото дестинации със стотици хотели с режим all inclusive, търсена от семейства с деца и не само. "Заради излизането от туристическата карта на Египет и Тунис, както и заради масовото изтегляне на руснаците от турския пазар, българското крайбрежие отново става много търсено", отбелязва туроператорът "Травел Планер", специализиран в дестинациите България и Гърция.

От румънската туристическа компания са направили проучване на туризма по българското крайбрежие и отбелязват, че 2015-а е била добра година за туризма в България, както се очертава да бъде и 2016-а. Консултантът на "Травел Планер" Себастиан Константинеску съветва румънците да направят резервациите за България с ранно записване, тъй като местата се изчерпват заради увеличения интерес от Германия и Русия, дори от Полша.

МО иска да мобилизира и жени

В. Сега

Идеята на Министерството на отбраната (МО) да създаде резерв за военно време стана още по-абсурдна. Освен мъжете между 18 и 32 г. на регистрация към военните окръжия, а при война и на мобилизация ще подлежат и жени. Това е записано в промени в Закона за резерва, които МО е подготвило, но все още не е публикувало.

За включването на жените в мобилизационния резерв съобщи радио "Дарик", а информацията беше потвърдена от МО. Обяснението на министерството е, че при война може да се наложи да се мобилизират и дами, например медицински сестри. Подобна аргументация обаче е доста странна, тъй като медицинските лица, както и служителите на БДЖ се водят в специални регистри, които влизат в сила по време на война.

Созополски кмет иска премахването на басейн в морето

В. Капитал Daily

През септември м.г. кметът на Созопол е издал заповед за премахване на басейн, и бетонна стена, излети в морето до нос Христос на мидения плаж в местността Колокита край града. Заповедта е изпратена на "Анел корпорация", собственик на Арт комплекс "Анел", за който се предполага, че е изградил въпросните съоръжения.

Два поредни дни Административният съд в Бургас заседава по жалбите на "Анел корпорация" срещу заповеди за премахване на незаконно строителство, извършено на самия морски бряг и дори в морето край Созопол. Става дума за басейни, насипи, изкуствен плаж, стълби и подходи и дори подпорна стена върху някогашния Миден плаж в местността Колокита. Заповедите за премахването им са издадени през септември м.г. от тогавашния временно изпълняващия длъжността кмет на Созопол Петя Чапевова. Настоящият кмет Панайот Рейзи не е отменил тази заповед, след като отново беше преизбран.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още