IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Няма да се стигне до виновниците за източването на КТБ

В последната година сме изостанали серизно от Румъния, твърди бившият премиер

10:38 | 23.02.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Орешарски: Няма да се стигне до виновниците за източването на КТБ

Имам очаквания, че няма да се стигне до информацията за виновниците за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза пред bTV бившият премиер Пламен Орешарски по горещата тема от последните дни, свързана с банката.

Припомняме, че от вчера докладът за фалита на Корпоративна търговска банка е внесен в секретната секция на парламента.

Не вярвам, че докладът на Alixpartners ще стигне до истината за раздадените необезпечени кредити. В обществото се нагнетява голямо очакване по отношение на доклада за Корпоративна търговска банка и бързам да го охладя“, посочи бившият премиер. 

Предполагам, че ще видим един технократски доклад, който прави преглед на портфейла на Корпоративна търговска банка и установява необезпечените кредити, които са раздадени“, каза Орешарски. И допълни, че докладът е правен от финансисти, които не извършват следствени действия. А и задачата им е друга - да създадат предпоставки тези кредити да бъдат върнати поне частично.

„Много малко част от тези кредити ще бъдат върнати, а и практиката го показва от поредицата фалирали банки преди години“, коментира бившият премиер.

Като много противоречиви приема Орешарски еднолично спрените от Борисов обществени поръчки. Той коментира, че не е ясно законни ли са или не търговете. И попита какъв сигнал даваме на бизнеса, след като еднолично се отменят.

„Не защитавам никакви фирми – въпросът е принципен. Трябва да следваме закона, ако той не е добър, да го поправим”, каза бившият министър-председател. Той допуска, че министър-председателят Бойко Борисов действа под натиск от Брюксел.

В продължение на коментара си за спрените търгове Орешарски каза, че управлението на Бойко Борисов е волунтаризъм – „събужда се, нещо не му харесва и го спира в противоречие с правила и закони“.

Орешарски напомни също, че за първи път докладът от Брюксел за България е много по-критичен от този за Румъния. Този доклад е за изминалата година, не е за предходен период, подчерта бившият премиер. Предишният доклад беше много близък до този на Румъния, което говори, че за година сме инкасирали огромно изоставане.

„Ако бях получил писмо с куршум, никой освен специалните служби нямаше да разбере, това е пиар акция“, каза бившият премиер по повод на информацията за заплахата срещу Борисов от вчера.

Трябва да се затегне контрола по границата, защото опасността от бежанска вълна става все по-голяма, коментира той и темата за мигрантите.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Чакайте, бе хора, как и откъде разбрахте, че Надзорният съвет на БНБ и одиторът Кей-Пи-Ем-Джи са били изобщо в час какво става.Защо просто не разгледаме и хипотезата, в която Надзорният съвет на БНБ е бил съставен от шуробаджанаци, фолк-пeвици и прoститутки и не са знаели нито на коя планета се намират, нито защо.С Кей-Пи-Ем-Джи ще ни е малко по-трудно да допуснем хипотеза на абсолютна негамотност и тотална неадекватност както при Надзорния. По-скоро е била укривана съществена информация.Без да видим схемите за финансови измами нищо конкретно не може да се каже. Само гадаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Прав е, Орешака! Ако бяхме като в Румъния - всички около източването и аферата КТБ вече да бяха осъдени и тикнати до живот в затвора! Особено онова мекотело Цветан Василев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
Ах ти скункс такъв! Как точно си казал истината, какъв умен човек си. Защо не видяхме нищо от това, когато беше премиер? Седеше и мълчеше като комунист на разпит, защото все пак те беше срам да защитаваш безобразията, които вършехте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още