IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради блокираната граница "Български пощи" не разменя пратки с Гърция*

Продължава стачката на гръцките фермери по граничните пунктове

14:51 | 17.02.16 г.
Заради блокираната граница "Български пощи" не разменя пратки с Гърция*

Заради блокадата на българо-гръцката граница „Български пощи” ЕАД днес не разменя пратки по земен път с пощенския оператор на Гърция, съобщи дружеството. 

Компанията обяснява, че причината е блокадата на ГКПП „Кулата“ в резултат на продължаващата и днес стачка на гръцките фермери.

Това е вторият случай на спиране на размяната в резултат на блокадата на българо-гръцката граница.

И днес гръцките фермери блокират гранични пунктове на границата с България в знак на протест срещу готвените промени в пенсионната система.

От сутринта през граничните пунктове "Кулата" и "Капитан Петко войвода" не се пропускаха моторни превозни средства.

До 15 часа е спряно преминаването на всички видове автомобили през ГКПП "Илинден-Ексохи" заради стачните действия, съобщи БТА.

По неофициална информация, получена от гръцки служители, между 15 и 17 часа ще бъдат пропускани леки коли и автобуси, след 17 часа движението на всички превозни средства отново ще бъде преустановено - до 22 часа.

Останалите пунктове на българско-гръцката граница засега работят нормално.

Вчера разгневени български превозвачи организираха контраблокада на границата.

Междувременно транспортният министър Ивайло Московски заяви, че оправдава действията на превозвачите ни и контраблокадата на границата с Гърция, съобщи Dnes.bg.

"Вие на тяхно място какво бихте направили", отговори министърът с въпрос на питането на журналисти в МС.

По думите му към момента от гръцка страна са заявили, че имат готовност да отворят границите за 48 часа. Нашите превозвачи пък искат гаранция, че ежедневно ще се спазва часовият интервал за пропускане, който вече бе договорен.

Московски допусна, че вероятно ще се наложи да пътува пак за разговори на място, като се надява да се срещне с областния управител на Серес.

Все още няма точна справка на колко се оценяват загубите на транспортните фирми от блокадата, наложена от стачкуващи гръцки фермери. През 2010 година те са били за около 10 млн. лв.

Московски напомни, че страната ни настоява пред ЕК за наказателна процедура срещу Гърция, но посочи, че проблемът е, че там на практика няма държава и няма с кого да се преговаря от държавните органи.

*Новината е допълнена в 15.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още