IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на водата ще се покачва стъпаловидно през следващите години

Събираемостта на сметките е ниска, потребителите плащат само 80% от фактурите

11:47 | 17.02.16 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на водата ще се покачва стъпаловидно през следващите години

Цената на водата ще се покачва стъпаловидно през следващите години, прогнозира в интервю за в. „Труд“ председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.

„Има няколко фактора, които директно влияят върху поскъпването на услугите на водните дружества. Първият фактор са увеличените цени на електроенергията. След това от началото на тази година има увеличение на минималната заплата, а голяма част от хората в сектора са именно на такава заплата. Третият фактор е, че при някои ВиК оператори има нововъведени в експлоатация съоръжения, които водят до повишени разходи“, пояснява той.

Иван Иванов дава пример за повишаване на разходите с въвеждане на пречиствателна станция с добавено третично стъпало на пречистване на водите.

„Освен това на следващ етап предстои преоценка на стойността на активите, с които оперират водните оператори. Тази преоценка ще генерира по-високи разходи в балансите, а тези амортизационни отчисления влизат в цената, а чрез тях се правят инвестиции. Всички тези фактори ме карат да вярвам, че ще има увеличение на цените от началото на 2017 г.“, казва той.

По думите му не може да се каже с колко процента ще се вдигне цената, защото за всяко ВиК дружество ситуацията е различна.

„Затова има регулатор. На едни места цената е 1,33 лева на кубик комплексно за всички услуги, на други е 2,66 лева.

Съществува и горна граница - социално поносима цена. Тя не позволява на някои места да бъдат увеличени цените, защото вече е достигната. Някъде дори е надскочена, защото с последните правила, приети от КЕВР, границата беше намалена от 4% от средния доход на домакинство в региона до 2,5%“, казва той.

По думите му, когато не може да има увеличение, държавата е тази, която трябва да подпомогне ВиК дружествата, за да изпълняват инвестиционните си програми.

„Мнението на председателя на КЕВР е много важно, защото именно управляваната от него комисия ще вземе крайното решение за цените. Доколкото разбирам, се предвижда стъпаловидно увеличение на цените през годините“, казва Иван Иванов. 

По повод изследването на асоциация „Активни потребители“, което установи лошо качество на водата в някои градове, той каза, че това е добър сигнал - да се покаже, че има места в страната със системни проблеми в качеството на водата, например след дъждовни периоди и топене на снеговете или на места заради повишено съдържание на тежки метали или пестициди.

„Няма как всички тези проблеми да бъдат решени, ако не се инвестира, а текущите цени на ВиК услугите в по-честия случай дават възможност на водните дружества просто да си покрият текущите разходи и да правят минимални инвестиции и въобще да не помислят за сложни съоръжения“, казва той.

Според него все пак качеството на питейните води в големите градове е добро, в по-малките населени места има моменти с влошено качество.

„През годините липсата на отговорност е довела до това, че загубите на вода по ВиК системи са 60% средно и над 60% са етернитовите тръби, които се използват за водоснабдяване, а те са морално и физически остарели. Няма обаче кого да подведем под отговорност за случилото се. Нужни са 12 млрд. лева, за да се върнем на нивото на качествените услуги“, допълва той.

Иванов коментира и друг проблем – събираемостта на сметките за вода е ниска - средно тя е около 80%. Но има цели квартали и прослойки, които не се отчитат, а се фактурират като загуба на вода. Ако тези пари бъдат събрани, това може дори да позволи временно да не се увеличават цените на водата.

Потенциалът е голям, но трябва съдействие на държавата. Когато обаче ВиК дружество подходи по-агресивно за събиране на вземанията си, е обвинено, че диктува положението от монополната си позиция, казва експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още