IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райнов: Пиар мъглата в здравеопазването е причина за вота на недоверие

Реформите в здравния сектор вървят, смятат от Реформаторския блок

10:49 | 15.02.16 г. 1
Райнов: Пиар мъглата в здравеопазването е причина за вота на недоверие

Причината за вота на недоверие към правителството в областта на здравеопазването са пиар мъглата и поредицата от грешни решения на проблемите в здравния сектор. Така депутатът Емил Райнов от БСП обясни мотивите за вота на недоверие срещу кабинета пред bTV.

Според Реформаторския блок обаче министър Москов се опитвал да промени хаоса в системата.

Дебатите в парламента по внесения вот на недоверие към правителството в областта на здравеопазването ще бъдат в сряда, 17 февруари. Те бяха внесени от БСП, ДПС и независими депутати миналия четвъртък.

Това не е вот на недоверие срещу здравния министър д-р Петър Москов, а вот на недоверие срещу цялата политика на кабинета в областта на здравеопазването, поясниха от БСП, като посочиха, че здравният министър може да е внасял нормативните документи за спорни промени, но те са били приети от цялото правителство.

Ще подам своята оставка, когато си свърша работата – не ми е житейска цел да бъда министър, заяви от своя страна министър Петър Москов.

“Въпросът не е какво ни събра с ДПС, а какво се случва с българското здравеопазване. Една година по-късно, след една пиар мъгла, нищо не се случва – вдига се един проблем, предлага се грешно решение и след това отново се обяснява какво е правилно и какво не е“, каза Райнов.

Той допълни, че за една година Москов не е е направил нищо за сектора – нито по отношение на контрола в системата, нито за подобряване на достъпа, нито за изнасяне на дейности в извънболничната помощ, нито за виновните болници, които източват Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). "Въведоха се лимити за прием в болница, създаде се допълнителен хаос, а сега се задава нов", каза левият депутат.

По думите му „никой не говори за оставката на министър Москов“. „Този министър колкото повече стои, толкова по-добре за опозицията, той е като воденичен камък за това управление”, каза Райнов.

Според Валентин Павлов от Реформаторския блок обаче реформите в здравеопазването вървят и Москов е "най-успешният здравен министър". „Цяла една година този министър се опитва да промени този хаос, който завари, благодарение на хората, които сега са се събрали”, посочи той. По думите му има „една група от 5-6 депутати”, която не е доволна, че реформите се случват.

Павлов напомни, че са били приети два много важни закона – за здравното осигуряване и за лечебните заведения. Според него от 1 април (след влизане в сила на Националния рамков договор, бел. ред.) българският пациент ще разполага с нови 630 хил. направления.

Райнов обаче изрази мнение, че от тази дата ще настъпи хаос, тъй като бюджетът на НЗОК не е разчетен правилно.

Павлов на свой ред отбеляза, че „има 5-6 човека, които ходят по медиите и говорят неистини”. Той обвини опозицията, че се е опитала да всява паника по темата с ваксините.

По темата за Националната здравна карта Райнов заяви, че тя не дава отговор какво се случва, когато някъде има недостиг на специалисти и лечебни заведения, докато другаде има излишък. „Министърът не може да говори, че болниците източват Касата, а с другата ръка да разписва нови и нови разрешителни”, подчерта социалистът и попита: „Как се е изправил пред финансовите интереси – с лице или с гръб?”.

Павлов му напомни, че няма основания Москов да спре откриването на дадена болница, ако тя отговаря на условията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Причината за вота на недоверие ...са пиар мъглата и поредицата от грешни решения на проблемите в здравния секторТой, този здравен сектор не е в мъгла от вчера[b]Основи на здравеопазването:[/b]Касае денонощната лавка, до автомивката на газостанцията в кв. Левски.Пред лавката има 3 буренца с вино (вино нали е силно казано, защото поне кабернето е в доста напреднал стадий на ацет-алдехид и оцетна киселина, което е най-малкият ни проблем).Непосредствено до трите буренца има някаква тяхна пиратска кофа за ***, която мирише и което означава, че произвежда сметищен газ в обхвата на стоките, които се продават (и които са вино! -не са вакуумирани храни). За повече подробности пиши в Google: landfill gas wikiТрябва да се вземе биологична проба от въздуха над кофата, както и от буренцата и да се направи анализ на опасни микроорганизми за стомашно-чревни заболявания -бактериална дизинтерия (шигелоза), хепатит A, салмонелози, еширихиози (колиентерити), ретровирусни гастроентерити
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още