IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да се закриват легла в болниците, ще се трансформират, твърди експерт

Очертава се дефицит на около 1000 легла за долекуване, посочват от Асоциацията на общинските болници

10:32 | 02.02.16 г.
Няма да се закриват легла в болниците, ще се трансформират, твърди експерт

Новата Национална здравна карта не предлага закриване на 3000 болнични легла за активно лечение, както се твърди в медийното пространство, а указва, че толкова легла ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение, от които болниците имат необходимост. Това разясни пред БНТ д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз и член на работната комисия по изработването на картата по повод предстоящото публикуване на проекта за здравната карта за обществено обсъждане. Очаква се проектът да бъде представен официално днес пред Висшия медицински съвет и тогава да бъде публикуван.

Здравният министър също обяви, че предложените за закриване легла за активно лечение могат да се превърнат в такива за долекуване, които по принцип не достигат в лечебните заведения. 

Националната здравна карта определя колко и какви болници са необходими в различните области на страната.

Миланов обясни още, че според новата здравна карта един общопрактикуващ лекар ще поема до 1500 души, а зъболекар – до 1000 души. По думите му идеята е да се осигури минимален брой специалисти във всяка област. Той твърди, че се дава възможност на малките болници в общините да съхранят дейността си, но тя да отговаря на броя на населението, на необходимостта от съответната болнична помощ.

Според директора на чирпанската болница Неделчо Тотев обаче, който е и председател на Асоциацията на общинските болници, новите разпоредби могат да доведат до закриване на легла. Той твърди, че се очертава дефицит на около 1000 легла за долекуване. Тези легла никъде не се споменават, каза той по БНТ и допълни, че по негови сметки на около 1000 души се падат около 700 легла в болница според проекта за здравна карта. Тотев настоява за предстоящ дебат по така предложените промени в проекта.

От Националната пациентска организация обявиха, че няма да има закриване на легла - просто тези, които се оказват излишни в дадена специалност, могат да бъдат преструктурирани в такива, от които има нужда.

Според друго предложение Здравната каса вече няма да е задължена да финансира всички болници, които искат партньорство, както досега. Вместо това ще може да подбира с кой да работи според необходимостта от брой лечебни заведения, болнични легла и кабинети, от които има нужда населението на всеки регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още