IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 януари

08:05 | 30.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 30 януари

Идва развръзката за АЕЦ "Белене"

в-к Капитал

Вместо да разтопи леда в българско-руските енергийни отношения, идващата пролет по всичко изглежда, че ще ги замрази дори още повече. Както обикновено, виновникът за студения полъх ще бъде прословутият "Голям шлем" - АЕЦ "Белене", "Южен поток" и Бургас - Александруполис. Осем години след обявяването му София ще започне да усеща една от забележително верните грешки в превода. През 2008 г. на кореспондента на руския "Комерсант" Андрей Колесников му се беше причуло, че в резултат на договорките за трите проекта България вместо за голям шлем подписва за голям ч...

В края на март или април ще излезе решението на арбитража между НЕК и "Атомстройекспoрт" (АСЕ) за АЕЦ "Белене". То, по всичко изглежда, ще бъде негативно за българската компания. Според няколко независими източника арбитрите в Съда към Международната търговска камара в Париж са се обединили за сума между 500 и 650 млн. евро във вреда на НЕК. По същото време в края на април българското правителство ще се опита да обяви конкретните си планове за проекта за газоразпределителен център (хъб). "Той е възможен само при два ключови фактора - наличието на руска тръба или тръби в Черно море, т.е. морската част на "Южен поток", и бързото изграждане на интерконектора с Гърция, който ще осигури достъп до компресиран газ от танкери или каспийски газ", каза в четвъртък вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за bTV. Руската част от схемата обаче, по всичко изглежда, няма да стане.

Неочакван поръчител за 50 млн. лв.

в-к Капитал

В залеза на ерата на моловете, в периода между два програмни периода по европейските програми, които генерират над 70% от поръчките за строителство, и в момент, в който не се строят много на брой мащабни нови обществени сгради, в центъра на столицата се появи нетрадиционен инвеститор, който привлича интереса на едни от най-големите строителни компании с обществена поръчка за ново общежитие за 20 млн. лв.

Това е висше учебно заведение - Медицинският университет - София. За разлика от повечето университети, които стават популярни всяка година с липсата на места в общежитията през есента, невъзможността да си платят тока и парното през зимата и опитите на правителството да им търси допълнителни средства през цялата година, медицинският университет е намерил начин да обнови базата си с мащабни строежи за собствена сметка, без да чака помощ от държавата.

Университетът е спестил от таксите от обучение на чуждестранни студенти и през тази година планира да започне строителство на обща стойност близо 50 млн. лв.

Производител на автобуси избира страна за нов завод

в-к Стандарт

Бразилската компания Marcopolo проверява възможностите за инвестиции в България. Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с Карлос Роналдо Оливейра, консултиращ бразилската компания Marcopolo при навлизане на нови пазари. В рамките на посещението му в региона са предвидени срещи с организации и компании от Турция, Румъния и България, съобщиха от БТПП.

Marcopolo произвежда автобуси и държи голям пазарен дял в сектора на световно ниво. Производствената база в Бразилия разполага с 10 000 служители и е с капацитет 115 автобуса на ден. Общият брой на заетите в заводите на компанията по цял свят е 20 000 души, а капацитетът на производство е 240 автобуса на ден. Цветан Симеонов запозна госта с условията за правене на бизнес в България и представи сектора за производство на резервни части за автомобили и превозни средства.

Във връзка с предстоящото посещение на българска бизнес делегация в Бразилия и Аржентина от 30 януари до 9 февруари беше договорено представители на Marcopolo да участват в планираните бизнес срещи във Федерацията на индустрията в Сао Пауло. По време на посещението в двете латиноамерикански страни ще се проведат и Бразилско-български бизнес форум и Аржентино-български форум с двустранни срещи по интереси. Предвидено е и посещение и на индустриална зона в гр. Ушуая, Аржентина.

Законови промени превръщат шефа на КЗК във "властелин на корупцията"

в-к Сега

Нов регламент за обжалването при обществените поръчки дава възможност на шефа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по своя преценка да разпределя възраженията на фирмите на определени членове и служители за проверка. Промяната е заложена в текстове на новия Закон за обществените поръчки, гласувани вчера окончателно в Народното събрание.

Наложеното от мнозинството решение, въпреки възраженията срещу него, даде основание на депутата от Реформаторския блок (РБ) Гроздан Караджов да определи председателя на КЗК като бъдещ "властелин на корупцията". "Възвисявате го до едноличен орган и съдия на корупцията. Кой ще го командва? Създавате чудовище", предупреди депутатът, който в края на миналата година мина в опозиция. Става дума за правилата за обжалване в КЗК на процедури и решения на тръжните комисии. В чл. 200 от новия закон се предвижда шефът на КЗК да определя член на комисията, който "наблюдава проучването по жалбата". Самата проверка на преписката ще се прави от служители на администрацията, определени също от шефа на КЗК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още