IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матарела: Нужен е силен контрол на външните граници на Шенген, не огради

Твърдо подкрепяме България за членство в Шенген, заяви италианският държавен глава

13:01 | 28.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Матарела: Нужен е силен контрол на външните граници на Шенген, не огради

ЕС трябва да инвестира в засилването на контрола на външните граници на Шенгенското пространство, а не отделните държави, част от споразумението, да връщат граничния контрол и така да бъде компрометирана зоната. Този коментар направи италианският президент Серджо Матарела по време на срещата си с българския си колега Росен Плевнелиев.

Двамата обсъдиха общата политика на ЕС за интеграция и репатриране на бежанците, съобщиха от Прессекретариата на Президентството. Българският държавен глава посочи, че само с общи усилия Европа ще успее да се справи с проблема.

По време на срещата държавният глава на Италия заяви твърдата подкрепа на страната си за членството на България в Шенген.

Матарела посочи и нуждата от засилен обмен на информация, свързана с тероризма - сериозен проблем за ЕС през последните месеци. Ако това е било факт, е можело да се избегнат някои от терористичните атентати, смята още италианският президент.

Освен темата за сигурността, двамата държавни глави са обсъдили още и икономическите връзки между България и Италия. По данни на Министерството на икономиката през 2014 година двустранната търговия достига обем от 3,81 млрд. евро и Италия е един от важните търговски партньори на България в ЕС.

Износът е на стойност от 1,98 млрд. лева, докато вносът на италиански стоки у нас е за 1,83 млрд. евро, показват още последните официални данни на Министерството.

Енергетиката и енергийната свързаност и доставки са общ приоритет на двете страни, са посочили още по време на своята среща Плевнелиев и Матарела.

Подписването на инвестиционното решение за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, в което участва и италианска компания, е реална стъпка към диверсификация на енергийните доставки, посочи президентът Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
ЕС се превръща в едно голямо оградено ТКЗС от нов тип.Бедата на т.ъпите европейски политици и банкери е, че не са живели в социализъм и не могат даже да проумеят към какво водят идиотс.ките им действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още