IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДСБ няма да подкрепи ГЕРБ на президентските избори

"Ако трябва ще издигнем кандидат-президент, ако трябва ще подкрепим друг", обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев

12:11 | 24.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на ДЦБ Радан Кънев. Снимка: БТА</p>

Лидерът на ДЦБ Радан Кънев. Снимка: БТА

"Ако трябва ще издигнем кандидат-президент, ако трябва ще подкрепим друг", обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в интервю за предаването "Тази неделя" по bTV. Той обаче бе категоричен, че партията му няма да подкрепи кандидат на ГЕРБ за държавен глава.

"ДСБ ще направи това, което е необходимо, за да се уплътни президентската институция. България има нужда от независим от правителството президент", посочи Кънев.

Той бе категоричен, че не е избутал ДСБ в опозиция. "Ако нещо съм направил почти насила, то беше преди малко повече от година да вкарам ДСБ във властта. Това беше много трудно, защото нямаше такова желание в партията, но аз и почти цялото ръководство бяхме убедени, че трябва да се поеме отговорност, че трябва да се опита", допълни Радан Кънев.



По думите му в партията има пълно единодушие за излизането от управляващата коалиция. "Такава единодушна подкрепа срещам и извън партията", посочи лидерът на ДСБ. Кънев все пак призна, че има известно притеснение, че е възможно това решение да доведе до изолация на партията.

"Аз съм поел риска, но вчера на съвещанието видях, че той е много малък. Нашите хора много се промениха за тези години, както за повече от година извън парламента, на абсолютното дъно, откъдето наистина в българската политика само ДСБ се е връщала, така и година на власт след повече от 10 години ДСБ е в опозиция. ДСБ се доказа като изключително зряла партия, която може да понесе престоя извън парламента и без държавна субсидия. Може да понесе властта и без да се изкуши", посочи Кънев.

Той увери, че партията му ще подкрепи политиката на правителството в здравеопазването. Радан Кънев обаче съобщи, че има сигурна информация, че от ДПС са ходили при ГЕРБ за да искат разрешение да подкрепят вота на недоверие към правителството. По думите на Кънев ГЕРБ са разрешили на движението да подкрепи вот на недоверие в сферата за здравеопазването, но не и за вътрешен ред и сигурност. Според Кънев целта е ясна – да бъде поставен ДСБ на тясно.

“Не могат на нас да ни треснат провалите си в другите сфери”, заяви Радан Кънев.

Още политически новини може да четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още