IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Т. Петкова: Енергийната система на България ще издържи на ниските температури

Газпром прекрати договор за "Южен поток" със South Stream Transport, в която нямаме участие, посочи енергийният министър

11:27 | 22.01.16 г. 3
Т. Петкова: Енергийната система на България ще издържи на ниските температури

Енергийната система на България е стабилна и енергийният министър Теменужка Петкова няма притеснения, че системата няма да издържи на натоварването при падане на температурите. Товарът в системата е 6 хил. мегавата и всички мощности работят, уточни тя пред bTV .

Причината за прекъсването на електрозахранването на някои места през последните дни е комплексна - обилен снеговалеж, ниски температури и обледяване на електропроводите.

По отношение на последните съобщения за прекратяване на проекта "Южен поток", Петкова уточни, че става въпрос за прекратяване на договора с проектната компания South Stream Transport, в която България няма участие. Компанията трябваше да изгради морската част на газопровода.

Връзката IGB (Комотини - Стара Загора) е важна за диверсификацията на газовите доставки за страната, посочи още Петкова. Тя припомни, че изграждането на съоръжението трябва да започне през октомври 2016 година, а въвеждането в търговска експлоатация - през втората половина на 2018 година.

Стартът на енергийната борса е успешен, оцени още енергийният министър. Тя повтори, че една от най-важните задачи пред министерството, свързана с либерализацията на енергийния пазар, сега е защитата на уязвимите потребители. Методиката се разработва от работна група с експерти от енергийното и от социалното министерство, с подкрепата на Европейската комисия.

Предприетите реформи и промени в законодателството са се отразили положително на енергетиката, смята още министърът. Тя посочи, че текущият дефицит на Националната електрическа компания (НЕК) намалява с почти 350 млн. лева и очакванията са, че държавната компания ще приключи годината със загуба от 218 млн. лева.

Трупаният с години дефицит в НЕК обаче е 3,7 млрд. лева, посочи още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
nuclear power plant
преди 8 години
Кака пак дрънка глупости.Макималните товари бяха над 7000 мегавата и 800 населени места без ток.Ако и тия села бяха с ток или пък не дай си Боже бе аварирал блок в Козлодуй щеше да стане ясно че нямаме ***.Да питам министърката къде са фотоволтаиците и защо тяхното производство беше нулево?Нещо великите инвеститори май не можаха да стигнат до тях и не мое ги поринат от снега.Затрупан фотоволтаик ток не прави мале ле ле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
2105
преди 8 години
Най-слабото нещо в системата е джоба ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
крас
преди 8 години
ДОКОГА ЩЕ НИ СТИГНЕ НУШКЕ ЧИРЕНСКАТА ГАЗ?ОРБАН ОТКАЗА СРЕЩА НА БОРИСОВ И ДОСТАВКА НА ГАЗ НАМИРАЩА СЕ В НАЙ ГОЛЯМОТО МУ ДЕПО ЗА РУСКИ ГАЗ!НЕЩАТА СА КАТАСТРОФИЧНИ НУШКЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още