IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Начев: ОПЕК изпусна контрола на петролните пазари

Няма да има инвестиции за "реанимиране" на петролния бранш през 2016 година, прогнозира анализаторът

14:42 | 20.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В. Начев: ОПЕК изпусна контрола на петролните пазари

Петролният картел ОПЕК изпусна контрола на петролните пазари, смята анализаторът Васко Начев. По тази причина той определи организацията като един от факторите, който най-малко ще влияе върху цената на петрола през тази година.

По време на дискусия, организирана от Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион, Начев посочи, че не очаква рязко повишение на цената на петрола. Според него дъното ще бъде достигнато през лятото на тази година и после, в зависимост от състоянието на световната икономика - може да се очаква и ръст на цената на суровината.

По думите му сегашната тенденция ще се промени, когато започват да намаляват запасите от рафинирани петролни продукти в САЩ. Маржът обаче няма да бъде голям. 

Пазарът на петрол е много рисков въпреки свръхпредлагането и лесно може да тръгне в една или друга посока, смята още анализаторът. Той посочи обаче, че в последната година той вече се ръководи много повече от пазарните принципи и не реагира толкова остро "ако някъде, нещо се случи".

Пример за това е конфликтът между Саудитска Арабия и Иран, на фона на който петролните пазари останаха доста спокойни.

Начев очаква и изненади от Нигерия през тази година, които могат да доведат до промяна на цената на петрола. Фактор ще бъде и добивът от Северно море, който противно на предишни прогнози се е увеличил през 2015 година. Данните, цитирани от експерта, сочат, че добивът от региона расте със 7 на сто спрямо 2014 година.

Васко Начев беше категоричен, че през 2015 година бизнесът е получил най-значителната субсидия чрез ниската цена на петрола. "Европа обаче не можа да излезе с видимо сериозно постижение за икономиката", допълни още той.

Според него през 2016 година няма да бъде отделена "нито стотинка за реанимиране на петролния бранш". През 2017 година обаче инвестициите в сектора ще се завърнат, убеден е той.

Случващото се на петролните пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още