IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчават разрешителни режими за препарати с наркотични вещества

Въвежда се изискване за водене на публични регистри за издадените лицензии и разрешения

12:18 | 18.01.16 г. 1
Облекчават разрешителни режими за препарати с наркотични вещества

Да бъде облекчен режимът при издаване, промяна и подновяване на лицензии за дейности с наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества. Това се предлага с проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите с вносител Министерски съвет.

Предлага се да отпадне изискването за предоставяне на документи като копие от съдебното решение за регистрация и удостоверение за актуално съдебно състояние, данъчна регистрация, регистрация по БУЛСТАТ и др. Няма да се иска и документ, издаден от Агенцията по вписванията или от съда по регистрация на заявителя, че той не се намира в ликвидация.

Проектът предвижда в заявлението да се посочва единствено ЕИК на физическото или юридическото лице. Отпада и изискването за представяне на документ за липса на повдигнати обвинения за умишлено престъпление от общ характер при издаване на лицензии.

Отпадат и изисквания за предоставяне на документи при издаване и подновяване на лицензия за производство, преработване, съхраняване и търговия в страната, внос и износ, пренасяне и превозване на наркотични вещества за медицински цели.

Няма да е нужно и предоставяне на копие от разрешението за търговия на едро с лекарствени продукти  при издаване, промяна и подновяване на лицензия за търговия на едро, съхраняване, внос и износ, пренасяне и превозване на наркотични вещества за медицински цели.

Предвижда се и намаляване на сроковете за издаване, подновяване и промяна на лицензии за дейности с наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, от 60 дни на 50 дни.

Въвежда се изискване за водене на публични регистри за издадените лицензи и разрешения.

Сред мотивите за предложенията са намаляване на регулаторната тежест за бизнеса с цел оптимизиране на регулаторните режими в областта на наркотичните вещества и оптимизиране на контрола върху дейностите с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, и прецизиране на текстове, свързани с лицензионните и разрешителните режими.

Регламентира се краен срок за отстраняване на недостатъци в представените от заявителите документи за издаване на лицензии. Посочват се и изрични основания за отказ за издаване на лицензия.

Въвежда се изискване за случаите на пътуващи малолетни и непълнолетни лица. Съгласно действащия закон без лиценз могат да закупуват, съхраняват и отпускат лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, лечебните заведения, в които няма открита аптека, в количества, необходими за спешна помощ. С проекта такава възможност се предоставя и на медицинските факултети и на факултетите по дентална медицина на висшите училища, в които се извършва лечебна и диагностична дейност поради естеството на извършваната от тях дейност.

Здравните кабинети към детските градини, училищата и специализираните институции за предоставяне на социални услуги - домове за деца, домове за възрастни хора с увреждания, социалните учебно-професионални центрове, домове за стари хора, приюти и центрове за временно настаняване, също ще могат да закупуват, съхраняват и отпускат лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, необходими за спешна помощ, тъй като в тях се осъществява и медицинско обслужване на спешните състояния.

В резултат се очаква облекчаване на потребителите на административните услуги, съкращаване на времето и разходите за работа на администрацията и създаване на предпоставки за поетапно въвеждане на комплексно административно обслужване. Ще се постигне и оптимизиране на контрола при използването на наркотични вещества, посочва се в мотивите на вносителя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
DMKC
преди 8 години
Това да не е бизнес с близалки , та да отпадат всички регулации . Държавата така и така е наркоманизирана . Чудя се кой ще ви пълни държавния бюджет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още